Mai precis, Grupul OMV Petrom a realizat un profit în anul care tocmai a trecut de 2,491 miliarde de lei, în creștere cu 139% față de anul 2016, când compania a realizat un  profit de 1,043 de miliarde de lei.

„În 2017, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale aproape s-a dublat la 3,3 mld lei, ambele segmente, Upstream și Downstream, având contribuții similare. Segmentul Upstream a beneficiat de prețuri realizate mai bune, costuri de producție și cheltuieli cu amortizarea mai mici. Rezultatul Downstream Oil reflectă marje de rafinare mai bune precum și o cerere mai mare. Rezultatul Downstream Gas a reflectat în principal marje solide la electricitate și venituri din asigurarea aferentă centralei electrice de la Brazi. Toate cele amintite anterior au condus la un flux de trezorerie din activități de exploatare de 6 mld lei în 2017. Pe parcursul anului, am efectuat investiții de 3 mld lei și am plătit dividende în valoare de 0,8 mld lei, rezultând un flux de trezorerie extins după plata dividendelor de 2,7 mld lei, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A..

„Pentru 2018, ne-am planificat un nivel al investițiilor de 3,7 mld lei, în principal pentru intensificarea activității de foraj, proiectul Neptun, revizia generală planificată a rafinăriei Petrobrazi și pentru proiectul Poli-combustibili. În timp ce prioritatea noastră rămâne maximizarea valorii portofoliului curent din Upstream, estimăm un declin al producției medii zilnice de 4% comparativ cu 2017, excluzând vânzările de zăcăminte”, a mai declarat Mariana Gheorghe.

2017 este ultimul an plin în care compania a fost condusă de Mariana Gheorghe. La începutul acestui an, grupul austriac OMV, acționar majoritar al companiei petroliere OMV Petrom, a anunțat că Mariana Gheorghe a decis să nu-și mai ducă la bun sfârșit întregul mandat, astfel că din primăvara acestui an la conducerea companiei va veni Christina Verchere, care mai bine de 20 de ani a deținut mai multe funcții în cadrul British Petroleum.

Mariana Gheorghe- de 12 ani la Petrom

„După 12 ani extrem de intenşi petrecuţi la OMV Petrom, consider că este momentul să renunţ la această funcţie şi ca Christina Verchere şi o nouă generaţie de lideri să continue construcţia unei companii puternice. Sunt onorată că am fost implicată în transformarea OMV Petrom şi în dezvoltarea potenţialului său de creştere”, a declarat Mariana Gheorghe, în comunicatul de presă, de la începutul anului, referitor la numirea în funcție a Christinei Verchere.

 

Mariana Gheorghe a ajuns la Petrom la puţin timp de la privatizare, mai întâi ca membru al Consiliului de Administraţie, la propunerea BERD, unde deţinea funcţia de Senior Banker.

Din iunie 2006, preia funcţia de director general executiv al companiei petroliere şi începe, probabil, cel mai important proiect al carierei sale: transformarea unei foste companii de stat într-un jucător regional perfomant.

Citiți și: Mariana Gheorghe ocupă locul 1 la categoria CEO în TOP 100 Femei de success realizat de revista Capital.

Rezultate obţinute de OMV Petrom în decursul ultimului deceniu sunt o dovadă clară că proiectul a fost îndeplinit cu succes. De exemplu, în primele nouă luni din 2017, profitul net al companiei a crescut cu 111%, ajungând la 1,85 miliarde de lei, în timp ce vânzările totale au crescut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, depăşind pragul de 14 miliarde de lei. Mare parte a performanţelor financiare se datorează unui program început în urmă cu câţiva ani referitor la costuri.

O caracterizează naturaleţea, experienţa şi profesionalismul. Aceste calităţi nu doar că au ajutat-o într-un domeniu dominat de bărbaţi, dar cu ajutorul lor a reuşit să se impună în sectorul de petrol şi gaze, fiind cel mai cunoscut nume din industrie în ultimul deceniu. Mai mult, pentru a fi un bun manager, Mariana Gheorghe spune că în primul rând trebuie să ai o cunoaştere aprofundată a businessului: „e vorba de expertiză în domeniul în care activezi, iar această expertiză constituie baza.“ Mai apoi, un bun manager trebuie să aibă capacitatea de a mobiliza oamenii, „de a-i face să contribuie cu ce e mai bun în ei“. Indiferent de domeniul de activitate, pasiunea şi implicarea sunt esenţiale: „trebuie să-ţi placă ceea ce faci, să fii pasionat, să ai rezultate, să te implici, să vrei să-ţi laşi amprenta asupra modului în care sunt făcute lucrurile“, sunt recomandările Marianei Gheorghe. „Am vorbit mai devreme de pasiune şi de implicare, ca factori esenţiali pentru succesul în carieră. Aş adăuga onestitatea şi integritatea, care sunt calităţi foarte importante pentru mine“, ne spunea, anul trecut, CEO-ul celei mai mari companii petroliere din România.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01% iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).