De ce le-a fost frică nu au scăpat. În momentul în care Herman Van Rompuy a fost ales preşedinte al Uniunii Europene, primul lucru la care belgienii s-au gândit a fost acela că la şefia guvernului lor se va întoarce Yves Leterme, cel care a instaurat instabilitatea economică şi politică în Belgia.

Astăzi, Palatul Regal a anunţat că Yves Leterme revine în funcţia de prim-ministru, după ce în urmă cu 11 luni a fost înlocuit de Van Rompuy, după  apariţia unui scandal de proporţii privind modul în care Leterme a gestionat dosarul Fortis Bank.

Revenirea lui Leterme îi determină pe mulţi dintre belgieni să fie îngrijoraţi că Belgia va intra într-o nouă instabilitate politică şi economică.

În perioada în care a fost premier, Yves Leterme, nu numai că nu a reuşit să calmeze spiritele privind tensiunile dintre francofoni şi flamanzi, dar a fost în stare să le amplifice şi chiar să genereze şi alte conflicte în zona economică.

În 2008, guvernul condus de Leterme a fost acuzat că a indus ideea că Fortis este aproape de faliment pentru ca bancă să poată fi cumpărată la un preţ mai mic de către francezii de la BNP.

SURSA: 20min.ch

DETALII:
Citeşte şi O bancă salvată face cât un guvern căzut
Citeşte şi Site-ul unei instituţii financiare, creat înainte de infiinţarea acesteia