OMS recomandă o perioadă de izolare mai scurtă persoanelor infectate cu SARS-CoV-2

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat vineri, 13 ianuarie 2023, o modificare a liniilor directoare privind perioada de izolare pentru persoanele infectate cu SARS-CoV-2. În prezent, OMS recomandă persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 să se izoleze timp de zece zile dacă prezintă simptome şi timp de cinci zile dacă sunt asimptomatice.

OMS recomandă, totodată, teste rapide antigen pentru persoanele infectate cu SARS-CoV-2 pentru a afla dacă s-au vindecat și dacă pot scurta perioada de izolare. OMS a reamintit faptul că fiecare ţară îşi poate stabili propriile linii directoare în ceea ce privește restricțiile sanitare împotriva COVID-19.

OMS îşi bazează recomandările pe baza a 12 studii la care au participat aproape 3.000 de oameni, relatează agenția de presă DPA.

OMS îndeamnă oamenii să folosească masca de protecție pe timpul zborurilor

Aceasta nu este singura recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În prezent, cea mai recentă sub-variantă a Omicron, care este și cea mai transmisibilă, a determinat OMS să recomande oamenilor să poarte masca de protecție în timpul zborurilor lungi. La rândul ei, Agenția Europeană de Siguranță a Aviației și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a emis o serie de recomandări în privința zborurilor între China și UE.

„Țările ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a recomanda pasagerilor purtarea măştii de protecţie în timpul zborurilor pe distanţe lungi, în contextul răspândirii rapide a celei mai recente sub-variante de Omicron a COVID-19 în Statele Unite”, au declarat reprezentanţii OMS.

„În Europa, sub-varianta XBB.1.5 a fost detectată la un număr restrâns însă în creştere de persoane”, au explicat, marţi seara, reprezentaţii OMS într-un briefing de presă.

„Pasagerii ar trebui sfătuiţi să poarte măştile de protecție în situaţii cu risc ridicat, precum zborurile pe distanţe lungi”, a spus Catherine Smallwood, coordonatoarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul OMS Europa.

„Acesta ar trebui să fie o recomandare emisă pasagerilor care sosesc din orice loc în care există transmitere pe scară largă a COVID-19″, a adăugat ea.

XBB.1.5 – cea mai transmisibilă sub-variantă Omicron detectată până în prezent – era prezentă în 27,6% dintre cazurile de COVID-19 din Statele Unite ale Americii în săptămâna încheiată pe data de 7 ianuarie 2023, conform oficialilor din domeniul sanitar. Nu se cunoaşte cu certitudine dacă XBB.1.5 va provoca propriul val de infecţii la nivel mondial. Vaccinurile actuale continuă să protejeze împotriva riscului de simptome severe, spitalizare şi deces, potrivit experţilor medicali.

„Ţările trebuie să analizeze baza de dovezi pentru testarea înainte de plecare, iar dacă se ia în considerare o acţiune, măsurile în ceea ce priveşte călătoriile ar trebui puse în aplicare într-un mod nediscriminatoriu. Acest lucru nu înseamnă că agenţia recomandă testarea pentru pasagerii din Statele Unite în această etapă”, a explicat Catherine Smallwood.