În timp ce țările europene relaxează restricțiile, Organizația Mondială a Sănătății – OMS îndeamnă guvernele să nu lase garda jos.

Într-un interviu acordat publicației „Telegraph”, director regional al OMS în Europa, Hans Kluge, a declarat că, iarna viitoare, Bătrânul Continent ar trebui să se confrunte cu un al doilea val de coronavirus potențial mai rău decât primul, în ceea ce privește decesele.

Țările ar trebui să se pregătească și să nu sărbătorească, a subliniat Kluge, care a adăugat că este foarte îngrijorat cu privire la un al doilea val: „La iarnă am putea avea un val de COVID și un val de gripă sezonieră sau rujeolă.

Rata de transmitere crește din nou

Acum doi ani, 500.000 de copii nu au primit prima doză de vaccin împotriva rujeolei”, a afirmat Kluge.

În Marea Britanie, toți rezidenții și personalul din azile vor fi testați „de acum până la începutul lunii iunie”, a anunțat ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, care a apărat decizia Guvernului de a relaxa restricțiile, în ciuda faptului că valoarea R0 (R0 – rata de transmitere – n.r.) a crescut din nou în ultimele zile.

„Ultimele date arată că R0 este cuprins între 0,7 și 1. Nu este mai mare de 1”, a spus Hancock în conferința zilnică a reprezentanții presei.

Nervi întinși la Madrid

În Spania, deși situația s-a îmbunătățit, Comunitatea Madrid și orașul Barcelona vor rămâne în faza zero, deși unele activități se pot relua și aici: magazinele cu mai puțin de 400 de metri pătrați, de exemplu, vor putea redeschide fără programare.

Nervi întinși la maxim în capitala spaniolă, unde zeci de oameni au ieșit pe stradă fără să respecte distanța de siguranță pentru a protesta față de decizia Guvernului central, criticată și de președintele regiunii, informează Euronews.

Atât Madridul, cât și Barcelona vor trebui să aștepte până pe 25 mai pentru o relaxare suplimentară a restricțiilor.