Cu o experienta bogata in consultanta in domeniul resurselor umane, experienta acumulata in cei 14 ani de activitate, WBB Germania este prezenta din 1997 si la noi, prin WBB Romania. Firma ofera consultanta in probleme de gestionare si dezvoltare de resurse umane, dar organizeaza si traininguri pentru manageri sau pentru viitori manageri.
Mai nou, WBB ofera, ca partener PDI (Personnel Decisions International, firma americana de consultanta in domeniul resurselor umane), posilitatea de a aplica si in Romania metoda „360-Feedback”.
In 1980, in SUA a fost semnalata de tot mai multi manageri o problema conform careia acestia resimteau, o data cu promovarea in functii, slabirea feedback-ului, lipsa lui de sinceritate si utilitate. In aceste conditii s-a conturat ideea folosirii unei metode care sa permita obtinerea unui feedback corespunzator.
Astfel a fost elaborat de catre firma PDI instrumentul „360-Feedback”. Ulterior, ca urmare a experientei si datelor acumulate, in 1991 acest instrument a fost imbunatatit prin aparitia procesului Profilor.
Acest model „360-Feedback” are la baza perceptiile celor din jur in ceea ce priveste capacitatile si comportamentul managerial ale unei anumite persoane.
Sefii, subordonatii directi, colegii, colaboratorii descriu modul in care percep ei activitatea de zi cu zi a persoanei in cauza, prin completarea unui chestionar. Este ca o oglinda cu patru fete. De altfel, de aici vine si acel 360 din denumire.
Confidentialitatea acestor chestionare este totala (un element foarte important pentru resurse umane, pentru a putea obtine un rezultat obiectiv si relevant). Ele sunt trimise de catre cei care le completeaza direct la PDI.
Aici, informatiile vor fi prelucrate si se obtine un anumit rezultat. Acest rezultat este sintetizat intr-un raport – „Raportul Feedback-ului”, care va fi trimis in exclusivitate celui vizat.
Si pentru ca fiecare firma are specificul sau, chestionarele standard pot fi modificate in functie de caracteristici si necesitati. Totodata, aceste chestionare vor fi diferite de la nivel la nivel. Intr-un fel va arata chestionarul destinat directorilor executivi si in alt fel cel destinat maistrilor.
Se pare ca, o data ce oamenii sunt convinsi de confidentialitatea totala a procesului, ei devin foarte cooperanti. La urma urmei, este o sansa pentru fiecare sa spuna ce are de spus, fara a se teme de eventualele consecinte.
In acelasi timp si cel vizat are posibilitatea de a cunoaste imaginea pe care o are in ochii celor cu care lucreaza.
„Este o senzatie rara”, ne spune domnul Adrian Paul, director WBB Romania, povestindu-ne despre ce a simtit dansul atunci cand a citit raportul feedback-ului sau. Poate fi chiar socant sa descoperi cat de diferit poti fi vazut, fata de cum te stii tu.    

Adela Fundulea