‘Ieşirea Ciprului din zona euro, care ar putea însemna şi ieşirea din Uniunea Europeană, ar fi dezatruoasă atât din punct de vedere politic cât şi economic. Nu vrem nici măcar să ne gândim la această opţiune’, a declarat presei Michalis Sarris.

În schimb, ministrul cipriot de finanţe a apreciat că restricţiile impuse transferurilor de bani nu vor fi relaxate timp de câteva săptămâni, pentru a putea absorbi impactul deciziilor vizând închiderea celei de a doua mari bănci cipriote şi impunerea de pierderi pentru deponenţii bancari.

Comisarul european pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier, a subliniat că Ciprul poate impune controale asupra mişcărilor de capital însă numai pentru o perioadă scurtă de timp. ‘Este vorba de restricţii care ar putea dura numai câteva zile’, a precizat comisarul european. Impunerea de controale de capital contravine în mod normal legislaţiei europene privind libera mişcare a capitalului, dar poate fi justificată dacă sunt considerate necesare pentru menţinerea stabilităţii financiare.

Toate băncile din Cipru vor rămâne închise până joi, pentru a asigura buna funcţionare a întregului sistem bancar. Instituţiile financiare din Cipru nu şi-au mai deschis porţile din data de 16 martie, în condiţiile în care Cipru şi creditorii internaţionali au purtat negocieri dificile pentru un plan de asistenţă financiară.
SURSA: Agerpres