Coeure a precizat că BCE este îngrijorată de slăbirea creditării către IMM-uri, care reprezintă 98% din companiile şi trei sferturi din angajaţii zonei euro, şi analizează opţiunile pentru a îmbunătăţi situaţia. Însă BCE nu vrea să acţioneze singură, iar Coeure a cerut mai mult sprijin din partea guvernelor şi instituţiilor supranaţionale, cum este Banca Europeană de Investiţii.

‘BCE nu are o baghetă magică’, a declarat francezul Benoit Coeure. ‘BCE a luat şi va continua să ia măsurile adecvate pentru a se asigura că finanţarea bancară nu este o sursă de fragmentare financiară şi nici un impediment pentru creditarea bancară’, a adăugat Coeure. Oficialul BCE a apreciat că IMM-urile ar trebui să obţină un acces mai bun la pieţele de capital în timp ce participanţii de pe piaţă vor face tranziţia dinspre un sistem mai puţin dependent de banca centrală.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să păstreze nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 0,75%. Cu toate acestea, Chiar BCE practică cea mai mare dobândă din rândul marilor bănci centrale.

SURSA: Agerpres