Cred că va fi dificil ca preţul petrolului să mai atingă iar 100 de dolari sau 120 de dolari. Asta va permite companiilor care au costuri de producţie mari să se întoarcă pe piaţă", a afirmat al-Madi.

Oficialul saudit a arătat că Arabia Saudită va continua să investească pentru a-şi menţine capacitatea de producţie la nivelul actual.

Preţul petrolului Brent, indicatorul global din industria petrolieră, a scăzut cu aproape 50% anul trecut, până la aproximativ 55 de dolari pe baril în prezent, după ce OPEC a decis să nu coboare producţia de petrol, în pofida surplusului de pe piaţă.

Organizaţia, care asigură 40% din necesarul de petrol la nivel mondial, încearcă astfel să-şi protejeze cota de piaţă în faţa Statelor Unite, în condiţiile în care producţia americană a atins cel mai ridicat nivel din ultimii treizeci de ani, datorită explorării petrolului de şist.

"Companiile care extrag petrol din şisturi sunt unii dintre producătorii care au costuri ridicate şi care au beneficiat de preţurile mari ale petrolului. Noi nu suntem împotriva petrolului de şist. Aceşti producători sunt bineveniţi, dar nu este corect ca producătorii cu costuri mari să îi scoată de pe piaţă pe cei care au costuri mici", a declarat al-Madi.

"Dacă producătorii nu continuă să investească acum, vom avea probleme peste 20 de ani", a afirmat al-Madi.

Arabia Saudită a estimat că cererea de petrol la nivel mondial va avansa cu 1 milion de barili pe zi în fiecare an până în 2030, la 111 milioane de barili pe zi.