Comentariile acestuia reprezintă cel mai recent avertisment sumbru din partea unui oficial chinez referitor la starea economiei mondiale. Vice-premierul Wang Qishan a declarat, în luna noiembrie, că o recesiune cronică la nivel mondial este deja o certitudine.

Zhu Guangyao, reprezentantul Chinei la discuţiile G20, a cerut liderilor zonei euro să continue să facă eforturi pentru a rezolva criza datoriilor suverane care durează deja de doi ani. Acesta speră să vadă mai multe progrese în cadrul summit-ului liderilor europeni, care va avea loc pe 9 decembrie.

"Într-o anumită măsură, criza actuală este mai gravă şi mai provocatoare decât criza financiară internaţională de după căderea Lehman Brothers", a declarat finanţistul chinez.

"La acea vreme (în 2008), economia mondială şi-a menţinut creşterea generală, iar guvernele, în special cele din ţările membre G20, încă au putut pune în aplicare măsuri de stimulare fiscală şi monetară", a mai precizat Zhu. "Dar acum, să fiu sincer, unele ţări au situaţii fiscale foarte dificile şi au un spaţiu limitat de adaptare a politicilor monetare", a adăugat el.