Actiunile Sanex Cluj se tranzactioneaza bine pe piata extrabursiera, numarindu-se constant printre cele mai lichide titluri, i ciuda faptului ca structura actionariatului s-a coagulat. Pachetul majoritar, reprezentind 50,8% din capitalul social, este detinut de compania Goodison Holdings BV, la care actionar este Dinu Patriciu. in prezent se afla i derulare o oferta publica de preluare integrala a societatii, initiata de actionarul majoritar pentru restul de 49,19% din actiuni. in ultimul an, structura actionariatului societatii clujene a cunoscut transformari semnificative. Fondul de investitii Romania and Moldova Found (RMDF), apartinind tot lui Dinu Patriciu, a achizitionat pachetul de 28% de la asociatia salariatilor Sanex, i timp ce un alt pachet, de 33,2%, a fost cumparat din piata prin intermediul Goodison Holdings BV. Ceea ce surprinde este pretul ofertei actuale, de numai 300 lei/actiune, i timp ce i piata cotatiile sunt i jur de 520-540 lei/actiune. O explicatie ar fi transferul tuturor actiunilor la societatea olandeza, pentru ca la acest pret achizitia din piata este imposibila. Sanex, unul dintre principalii producatori de produse ceramice din Rominia, a avut o evolutie buna pe parcursul anului trecut, depasind criza din 1999. Pe primele sase luni din anul 2000, vinzarile au crescut cu 4%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exportul reprezinta peste 21% din totalul vinzarilor, fiind axat i principal pe obiecte sanitare. La Sanex, actionari semnificativi mai sunt SIF Muntenia cu 5,67% si fondul cipriot de investitii Romanian Investment Company cu 6,5%, restul de 37% din actiuni fiind detinute de alti actionari, cu pachete mai mici de 5%.
O alta oferta de cumparare aflata i desfasurare vizeaza achizitionarea a 1.204.421 actiuni, reprezentind 17,63% din capitalul social al societatii Barreco Vilcea, facuta de Dumitru Craciunescu. Actionar principal la firma de alimentatie publica din Rm. Vilcea este arbitrul Ioan Craciunescu, administrator fiind fratele Dumitru. Deci, o afacere de familie, pornita de la jocul cu balonul rotund. Cursul actiunilor a crescut de peste zece ori din anul 1997 pina i prezent, de la 120 lei/ actiune la 1600 lei/actiune. Actuala cotatie a fost impusa prin oferta publica, care coincide si cu maxim istoric. Dupa volumul tranzactiilor iregistrate i ultimele zile la acest pret este foarte probabil ca oferta sa se icheie cu succes. Pentru pachetul de actiuni care face obiectul ofertei publice de cumparare, Dumitru Craciunescu va trebui sa plateasca 1,927 miliarde lei.
Dupa o perioada de acalmie, actiunile Marmosim, caracterizate pentru o lunga perioada prin pretul constant, cunosc o apreciere constanta, atingind din nou pretul de 2,600 lei/actiune, pe fondul unei lichiditati foarte bune. Cotatii apropiate valorii de 3000 lei/actiune au mai atins actiunile Marmosim i ultimele doua luni ale anului trecut, pentru ca, ulterior, sa se devalorizeze pina la 1200 lei/actiune.