Vorbind în timpul unei întâlniri cu cetăţenii la Berlin, comisarul german Gunther Oettinger a subliniat că Brexitul va provoca în bugetul UE o 'gaură' pe care o estimează a fi între 12 şi 15 miliarde de euro, o altă 'gaură', dar pe care nu a evaluat-o, fiind rezultatul crizei provocate de valul de migranţi. 

Prin urmare, pentru a acoperi măcar parţial aceste deficite, în viitorul cadru financiar multianual al UE (2021-2027) va fi nevoie de o reducere a fondurilor destinate Politicii Agricole Comune, a apreciat Oettinger, care a anunţat totodată că în luna decembrie va prezenta Comisiei Europene proiectul viitorului cadru financiar multianual, urmând ca apoi să înceapă negocierile pe acest subiect. 

El a mai atras atenţia că statele membre ale EU trebuie să-şi suplimenteze contribuţiile financiare pentru bugetul comunitar chiar peste sumele necesare acoperirii celor două găuri despre care a vorbit, comisarul Oettinger estimând că UE se confruntă şi cu alte provocări. 

Printre aceste provocări el a menţionat în principal combaterea cauzelor care provoacă migraţia masivă către Europa şi consolidarea frontierelor externe ale UE, precum şi 'instabilitatea' din vecinătatea Europei. De asemenea, Gunther Oettinger a evidenţiat necesitatea unor investiţii pentru sporirea competitivităţii economice a blocului comunitar şi pentru extinderea UE către ţările Balcanilor de vest. 

Comisarul european a mai subliniat că în prezent doar 1% din PIB-ul european este alocat bugetului comunitar şi a pledat pentru creşterea acestui procent. 'Din acest motiv cer acum o sporire a contribuţiilor din partea tuturor capitalelor europene', a spus comisarul Oettinger. 

El s-a arătat însă sceptic faţă de propunerile preşedintelui francez, Emmanuel Macron, privind crearea unui post de ministru de finanţe al zonei euro şi a unui buget pentru zona euro, comisarul Oettinger pledând în schimb pentru 'un buget puternic pentru toate' statele membre. 

În plus, el a descris drept 'nerezonabile' ideile de a se avansa doar în integrarea zonei euro şi a calificat conceptul Europei cu mai multe viteze drept un 'mare pericol'.

AGERPRES