Șoferii care nu au un anumit act în mașină riscă să primească amenzi de până la 1.725 de lei. Acesta trebuie să fie prezent la bordul vehiculului, alături de permisul de conducere și actul de identitate, în orice moment în care șoferul se află la volan, indiferent de țara în care se circulă.

Șoferii nu au nicio scuză. Ei nu pot spune că nu știau că documentele sunt obligatorii să existe asupra lor atunci când intră în contact cu autoritățile statale.

Lipsa RCA în Marea Britanie a dus la o amendă de 1.725 lei

În Marea Britanie, conducerea unui vehicul fără asigurare auto obligatorie este considerată o încălcare gravă a legii și atrage sancțiuni severe.

În acest stat, unde lucrează și trăiesc mulți români, șoferii prinși fără asigurare vor primi o amendă de 300 de lire sterline. Suma solicitată este echivalentul a aproximativ 1.725 lei. Această măsură are ca scop atât creșterea siguranței pe drumuri, cât și protejarea celorlalți participanți la trafic.

RCA
RCA/SURSA FOTO: Facebook

Asigurarea asigură protecția financiară în caz de accident

Asigurarea auto este crucială nu doar pentru a respecta legislația. Ea este utilă și pentru a asigura protecția financiară în eventualitatea unui accident. În Marea Britanie, asigurarea minimă obligatorie este de tip „Third Party Only”. Ea acoperă daunele provocate altor persoane, vehicule sau proprietăți.

Cu toate acestea, majoritatea șoferilor optează pentru asigurări mai extinse. Este cazul  „Third Party, Fire and Theft” sau „Comprehensive”. Ele oferă o protecție suplimentară.

Autoritățile britanice utilizează tehnologii avansate pentru a detecta vehiculele neasigurate. Sistemele de recunoaștere a numerelor de înmatriculare (ANPR – Automatic Number Plate Recognition) sunt amplasate pe drumuri și în vehiculele de patrulare ale poliției. Ele permit identificarea rapidă a mașinilor fără asigurare. De asemenea, se desfășoară campanii de conștientizare publică pentru a informa șoferii despre riscurile și sancțiunile asociate lipsei asigurării auto.

Obligațiile pentru șoferii din România

În conformitate cu legislația din România, deținerea unei asigurări de răspundere civilă auto (RCA) este obligatorie pentru toți proprietarii de vehicule înmatriculate. Această asigurare acoperă daunele provocate terților în urma unui accident rutier. Conducerea fără o asigurare RCA valabilă este considerată o încălcare gravă a legislației și atrage sancțiuni semnificative.

Potrivit prevederilor legale românești, toți proprietarii de vehicule sunt obligați să încheie o poliță de asigurare RCA. Acest tip de asigurare este reglementat de Legea nr. 132/2017. E vorba de legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.

Consecințele Conducerii Fără Asigurare RCA

Amendă Contravențională. Șoferii prinși fără o poliță RCA valabilă pot primi amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. Aceste sancțiuni sunt aplicate de Poliția Rutieră sau de alte organe de control abilitate.

Reținerea Certificatului de Înmatriculare și a Plăcuțelor de Înmatriculare. În cazul în care un șofer este prins fără RCA, poliția are dreptul să rețină certificatul de înmatriculare al vehiculului. Poliția poate lua și plăcuțele de înmatriculare. Vehiculul poate fi astfel imobilizat până la prezentarea unei polițe RCA valabile.

Interdicția Deplasării Vehiculului. Vehiculul nu mai poate fi utilizat legal pe drumurile publice până la încheierea unei polițe RCA. Conducerea unui vehicul fără certificat de înmatriculare și plăcuțe este considerată o infracțiune. Acest lucru poate atrage sancțiuni penale.

Răspundere Financiară. În cazul unui accident rutier, șoferul care nu are RCA va fi personal responsabil pentru toate daunele provocate. Acestea pot include costuri medicale, reparații auto și alte despăgubiri acordate victimelor. Sumele pot fi extrem de mari.

Asigurarea RCA nu este doar o obligație legală. Ea este și o măsură de protecție financiară atât pentru șofer, cât și pentru victimele unui accident rutier. RCA acoperă daunele materiale și vătămările corporale cauzate terților. Documentul oferă o plasă de siguranță esențială în cazul unor evenimente neprevăzute.