In cadrul noii sale strategii, compania tinteste ca profitul operational la nivel de Grup, excluzand orice activitati de fuziuni si achizitii, sa creasca cu o medie de 6,5% pe an intre 2006 si sa ajunga la 2,9 miliarde de dolari la 31 decembrie 2011. Noua strategie a grupului petrolier MOL se orienteaza asupra realizarii unei cresteri organice suplimentare si asupra identificarii oportunitatilor generatoare de lichidati, informeaza un comunicat MOL. Totodata, compania si-a revizuit politica de recuperare a investitiilor, in anticiparea beneficiilor in ceea ce priveste lichiditatile oferite de aceste oportunitati.

Pe segmentul Rafinare si Marketing, MOL tinteste o crestere a profitului operational de 5% pe an pana in urmatorii ani, la peste 1,4 miliarde de dolari in 2011. MOL are va obiectiv o imbunatatire anuala a profitului operatioanal de 6,6% pana in anul 2011 pe segmentul Explorare si Productie, ajunga la peste un miliard de dolari.

In segmentul petrochimie, MOL se bazeaza pe o imbunatatire medie anuala a profitului de peste 8%, pentru a ajunge la 300 milioane de dolari pana in 2011. Grupul petrolier tinteste o crestere medie anuala de cel putin 10% pana in anul 2011 pe segmentul gazelor naturale, la peste 340 de milioane de dolari.  

Estimarea MOL in ceea ce priveste cheltuielile nete de capital este de aproximativ 5,3 miliarde de dolari intre 2007 si 2010.  

MOL a achizitionat 10,6 milioane de actiuni prin programul de achizitie de bonuri de tezaur anuntat pe 22 iunie 2007, inapoind peste 1,6 miliarde de dolari actionarilor sai si ajungand de la o pozitie de lichiditati nete la una de datorii nete. Compania a anuntat ca va continua programul. Totodata, Consiliul Director MOL a decis sa creasca procentul de dividente platite actionarilor la 40% incepand cu 2008. 

La adunarea sa din data de 13 iulie 2007, consiliul de conducere al MOL a respins in mod unanim abordarea preliminara si conditionata facuta de OMV pentru achizitia sa, considerand ca printr-o fuziune nu ar rezulta o afacere puternica si acest lucru nu ar aduce valoare adaugata pentru MOL, pentru actionarii sai sau terte parti. 

 

Sursa: Capital