În adâncurile universului, ar putea exista entități bizare, precum niște găuri negre, cu puterea de a redefini fizica, așa cum o cunoaștem. Un nou studiu arată că, în următorii ani, observatoarele de unde gravitaționale de pe Pământ ar putea găsi aceste excentricități ipotetice, cunoscute sub numele de obiecte compacte exotice.

Observatorul cu Unde Gravitaționale cu Interferon Laser (LIGO) din SUA și omologul său european, VIRGO, au fost construite pentru a prinde undele din țesătura spațiu-timp care radiază de la obiecte masive precum găurile negre și stelele neutronice. Dar există șansa ca oamenii de știință să se confrunte cu ceva neașteptat.

„Nu putem fi atât de naivi încât să presupunem că știm tot ce este acolo”, a declarat pentru Live Science Luís Longo, profesor de fizică la Universidade Federal do ABC din São Paulo, Brazilia.

Cercetătorii au speculat multă vreme despre existența obiectelor compacte exotice și au încercat să determine cum ar arăta un detector de unde gravitaționale. Termenul „obiect compact exotic” cuprinde o varietate de entități teoretice diferite.

Printre ele se numără gravastar, care ar fi destul de asemănătoare cu o gaură neagră obișnuită, dar umplută cu energie întunecată, o substanță misterioasă care provoacă expansiunea accelerată a universului.

Un alt obiect compact care ar putea pândi în univers este un fuzzball, un nod asemănător unei găuri negre de șiruri unidimensionale fundamentale, despre care se vorbește în Teoria Corzilor. Aceasta încearcă să unifice și să înlocuiască teoriile actuale acceptate în fizică.

Oamenii de știință știu că teoria relativității a lui Einstein va trebui într-o zi să fie înlocuită. Deși teoria are un succes extraordinar în descrierea gravitației și a entităților cosmice, ea nu spune nimic despre comportamentul particulelor subatomice. Pentru aceasta, fizicienii apelează la mecanica cuantică.

Se speră că, în cele din urmă, va exista o teorie a gravitației cuantice, care să înlocuiască atât relativitatea, cât și mecanica cuantică. Obiectele compacte exotice, care ar ca o gaură neagră, ar putea ajuta la furnizarea informațiilor necesare pentru a începe construirea acestei teorii viitoare.

„Se vor rupe de relativitatea generală, deoarece nu vor genera una dintre previziunile sale cheie”, a spus Longo, referindu-se la orizontul evenimentelor. „În acest sens, vom testa teoria gravitației lui Einstein”, a adăugat el.