Bulgaria de dincolo de staţiunile litorale este un peisaj trist, o natură moartă cu câţiva cieloveci rătăciţi prin arşiţa verii şi alţi câţiva care dormitează la umbră în dosul muşuroaielor de pepeni galbeni. Mult praf, măgăruşi înhămaţi la cotigă şi BMW-uri third hand, steguleţe ale UE pe clădiri oficiale din vremea lui Jivkov, buruieni şi gunoaie, o Mare Neagră incredibil de azurie, cu golfuri frumos sculptate în stânca de culoarea tuturor soiurilor de portocale mediteraneene şi o sărăcie apăsătoare, dar o idee mai bine gospodărită ca la noi, ori poate că asta vine din faptul că în Dobrogea noastră, cu litoralul ei lutos, casele sunt ridicate din chirpici, în timp ce în a lor până şi coteţele sunt făcute din aceeaşi piatră din care s-a clădit palatul de la Balcic al Reginei Maria.
Dacă bulgarii şi-ar pune la punct zona litorală, probabil că n-ar face de ruşine Coasta Dalmată, dar le-ar fura grecilor câteva milioane bune de turişti. Le lipsesc insulele şi vreo sută de ani de tradiţie, dar au în schimb o climă mai suportabilă, o cuminţenie prevestitoare de bine a oamenilor, preţuri imbatabile (la jumătate din ale noastre ori pe-acolo) şi o mâncare fabuloasă (în restaurantele cu specific local).

Cu două-trei luni de sezon în minus şi fără daruri dumnezeieşti în natură, turismului românesc de litoral îi rămâne şansa de a se dezvolta simultan pe două direcţii: o componentă all inclusive, pentru familişti de putere medie şi o alta de entertainment, pentru nefamilişti cu buzunarele sparte. Prima trebuie să fie decentă şi corectă, după chiar modelul bulgăresc. A doua trebuie să bată orice s-ar mai putea inventa în sud-estul Europei; pentru documentare, a se vedea pildele de la Marbella şi Ibiza, sau de la Balaton, sau de la Marea Moartă.

În vara asta, bulgarii ne-au retrocedat turiştii români pe care îi cuceriseră în 2006. Asta, pentru că amărăciunea noastră de litoral ne este deocamdată ceva mai dulce şi mai nostimă decât a lor. Altfel gândesc însă turiştii occidentali, care respectă instrucţiunile din manualul de folosire: nu călătoriţi prin Bulgaria, ci zburaţi până la Varna sau, şi mai bine, teleportaţi-vă direct în hotelul de la Nisipurile de Aur.

Următoarea ofensivă a litoralului bulgar ar putea veni peste 50 de ani. Sau, la fel de bine, peste cinci ani. Nouă ne e totuna, pentru că tot nepregătiţi vom fi.