Oamenii care lucrează în aer liber au grad mult mai ridicat de a fac cancer de piele, dacă nu iau măsuri de protecție

Persoanele care lucrează în aer liber au un risc ridicat de a face cancer de piele, asta dacă nu iau măsuri de protecție. Cei vizați sunt agricultorii, muncitorii sezonieri și salariații din construcții, aceștia fiind expuși pentru o perioadă mai lungă la radiațiile solare.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat recent câteva statistici care arată că între două și trei milioane de cancere ”cutanate non-melanocitare” sunt înregistrate anual la nivel mondial. Acestea reprezintă aproximativ 90% din cancerele de piele.

Aceleași statistici scot la iveală că 132.000 de melanoame maligne, cele mai grave forme de cancer, sunt înregistrate anual, cifra crescând constant.

Trebuie luate măsuri de protecție

Președintele Sindicatului național al medicilor dermatologi-venerologi din Franța spune că persoanele care lucrează în aer liber trebuie să ia măsuri de precauție cu privire la expunerea îndelungată la radiațiile solare.

”Când cumulăm factorii de expunere solară, la muncă şi în viaţa privată, trebuie să sporim măsurile de precauţie, mai ales dacă o persoană are pielea deschisă şi prezintă antecedente familiale”, a declarat Luc Sulimovic.

Acesta a mai spus că oamenii ar trebui să evite să se expună la soare între orele 12:00 – 16:00, în momentele în care este posibil.

„Cea mai bună protecţie este să purtaţi haine închise, şapcă şi ochelari de soare şi să vă aplicaţi cremă de protecţie solară la fiecare două-trei ore pe părţile corpului care nu sunt acoperite”, a adăugat preşedintele SNDV.

Cancerele de piele, considerate boli profesionale

În anul 2015, Germania a decis să recunoască aceste cancere drept boli profesionale, ceea ce a dus la o atenție sporită în rândul publicului cu privire la această problemă. De asemenea, au fost relansate campanii de prevenție și de depistare.

Pierre Cesarini, directorul asociaţiei „Securité solaire”, un centru care colaborează cu OMS, spune că profesiile considerate a fi expuse sunt factori poştali, grădinari, muncitori sezonieri, anumite categorii de poliţişti, animatori, supraveghetori din zonele de plajă şi scăldat, pescari şi agricultori.

Agricultorii petrec majoritatea timpului în soare

Un medic stagiar francez a publicat o teze despre comportamentele agricultorilor dintr-o regiune din estul Franței, în care a scos la iveală că aceștia sunt puternic expuși la radiațiilor solare, ei petrecând majoritatea timpului lucrând în aer liber.

Teza arată că aproape 56% dintre acești agricultori nu sunt îngrijorați cu privire la expunerea la razele ultraviolete. Chiar dacă își protejează capul cu pălării, protecțiile vestimentare nu sunt suficiente, iar crema solară nu prea este acceptată, mai ales în rândul bărbaților.

Pe de altă parte, agricultorii nici nu recurg la asistență medicală. În timp ce 63,5% dintre ei nu au beneficiat niciodată de o examinare cutanată din partea medicului lor generalist, 61,5% nu au fost consultaţi niciodată de un medic dermatolog.

„Reglementările din Franţa îi obligă pe angajatori să furnizeze echipamente de protecţie, însă angajaţii le-ar purta probabil mai mult dacă acestea ar fi mai bine adaptate”, a subliniat Nathalie Clastres, de la Liga naţională de luptă împotriva cancerului.