Aventurile muncitorilor sezonieri în Germania capătă mai nou valențe de literatură biografică.

Presa germană a popularizat povestea lui Radu Alin Lăcătuș, un tânăr predicator de 31 de ani din Alba Iulia, muncitor sezonier în Germania.

”Nu pot trăi din banii [pe]care-i fac la biserică”

Cu o săptămână în urmă, Radu citea Evanghelia în biserica sa din Alba Iulia, dar zilele acestea culege salată pe un câmp din Ronnenberg, în apropiere de Hanovra. ”Sunt predicatorul unei mici biserici penticostale”, le-a spus Radu jurnaliștilor germani. ”Dar nu pot trăi din banii care-i fac la biserică. Câștig mult mai mult aici în două luni decât în ​​România într-un an”, a spus Lăcătuș, conform digi24.ro.

Radu a ajuns în Germania cu avionul, la sfârșitul săptămânii trecute, împreună cu soția și fratele lui. Este ultimul din cei 17 lucrători sezonieri angajați de fermierul german Hermann Voges, de 58 de ani. ”De obicei, ei vin cu mașina. Dar frontierele cu Ungaria și Cehia sunt închise, motiv pentru care le-am plătit avionul și chiar am amenajat două containere locuibile în curte pentru a respecta regulile din timpul pandemiei”, spune Voges.

”Dumnezeu îmi dă putere”

Fermierul își plătește sezonierii cu 9,36 euro pe oră, iar Radu nu se ferește de munca grea de la câmp. ”El ar dori să lucreze câte 12 ore pe zi, șapte zile din șapte”, spune fermierul, iar Radu îl completează: ”Dumnezeu îmi dă putere”. Radu are doi copii de 5 și 8 ani, care au rămas acasă în grija bunicilor. La sfârșitul lunii iulie, vrea să se întoarcă acasă, la biserica lui. Până atunci va câștiga aproximativ 3.600 de euro net.