"În acest moment în piaţa nu prea se mişcă nimic, atât la nivelul volumelor, cât şi al variaţiilor. Leul se tranzacţionează într-un interval extrem de strâns, între 4,275 şi 4,28 în raport cu euro. Celelalte monede însă, din cauza cărora suferă şi leul, înregistrează deprecieri consistente. Zlotul a alunecat de la 4,31/euro spre 4,37/euro, iar forintul s-a depreciat de la 286/euro la 290/euro. Aceste monede nu numai că suferă scăderi importante, dar nici nu dau semne că s-ar întoarce de la acele niveluri", ne-a declarat dealerul unei bănci.
De asemenea, analiştii ING scriau într-un raport din această dimineaţă că leul ar putea continua să se deprecieze azi, după ce vineri alunecase de la 4,26/euro (la începutul zilei), la 4,28/euro spre finalul sesiunii. Aceştia observau că în această diminaţă leul se deprecia uşor faţă de referinţa BNR, dar era mult mai puţin afectat comparativ cu monedele din regiune, care pierdeau 0,8%.
"Cum vorbeam săptămâna trecută, avem mai multă influenţă dinspre monedele din regiune decât dinspre zona euro cu problemele ei. Se pare că pe moment, Polonia şi Ungaria sunt penalizate mai mult pentru problemele lor decât Uniunea Europeană pentru problema datoriilor suverane", conchide dealerul.
Deşi a performat relativ bine în raport cu euro, în raport cu dolarul american leul a pierdut ceva teren, cursul de referinţă urcând cu 1,36% (4,20 bani), până la 3,1337 lei/USD, şi asta pentru că euro s-a depreciat faţă de moneda americană.
Totodată, cuursul de referinţă anunţat pentru francul elveţian a urcat uşor, cu 0,18%, până la 3,5463 lei.
Cel mai mult a avansat însă cotaţia gramului de aur, cu 3,58%, până la 183,2980 lei.