Potrivit publicației China Daily, armata chineză a dorit dintotdeauna un bombardier cu o rază de acțiune care să atingă SUA și cu o autonomie de zbor suficient de mare pentru a reveni în țară fără realimentare.

H-20 este extrem de frustrant pentru armata americană. China pare să-și potrivească pas cu pas capacitățile militare, cu cele ale Americii. Chinezii au lansat recent al treilea portavion, numit Fujian.

Constructorii de nave din China lucrează la distrugătoare și submarine, în timp ce Beijingul testează rachete hipersonice. Aceste evoluții dau noi dureri de cap americanilor, care oricum nu au China la suflet.

”O imitație” care se poate vedea cu ochiul liber

Kris Osborn de la Warrior Maven descrie astfel H-20, amintind asemănările cu bombardierul american: „Are un fuselaj superior rotunjit similar, are prize de aer superioare curbate și mai ales nu are structuri verticale.

Se pare că există suficiente dovezi care demonstrează că, de fapt, este o imitație”, scrie site-ul 19fortyfive.

Nedetectarea de către radare este punctul forte al bombardierului deoarece „camioanele cu bombe zburătoare” au fost înlocuite în războiul modern cu avioane de luptă extrem de agile. În plus, sistemele de apărare aeriană s-au îmbunătăţit mult, explică Zhang Zhaozhong de la Universitatea Naţională de Apărare a Armatei Chineze.

„Bombardierele strategice de nouă generaţie au demonstrat eficienţa stealth. Bombardierul strategic al Chinei va folosi tehnologia stealth, probabil precum cea a B-21 ”, susţine specialistul chinez.

 

Sarcină utilă mai mare decât a bombardierelor americane?

Dar sarcina utilă a muniției bombardierului H-20 o eclipsează pe cea a rivalelor B-52 și B-2, dacă s-ar da crezare informațiilor. H-20 poate transporta 45 de tone de bombe și rachete. Prin comparație, bombardierul stealth B-21 poate transporta doar 15 tone sarcină utilă.

Americanii estimează că H-20 poate zbura doar undeva între 4.000 și 5.000 de mile fără realimentare, dar și aceasta este o autonomie semnificativă. Ultimele informații datează din 2019, iar China ar fi putut îmbunătăți, de atunci, unele lucruri.

H-20 este o veste proastă și pentru Taiwan

Bombardierul H-20, care va fi înarmat cu rachete nucleare şi arme hipersonice, lansate de la o distanţă sigură, ar reprezenta o schimbare majoră a doctrinei forţei aeriene chineze. Bombardierul ar avea capacitatea de a ataca Guam, Coreea de Sud și Okinawa, unde există personal militar american. H-20 este o veste proastă și pentru Taiwan.

Probabil, H-20 nu va fi gata până în anul 2030, însă bombardierul reprezintă o prioritate pentru China. Ar fi capabil să protejeze interesele Beijingului în Asia de Est și să ajungă la Pearl Harbor.

Ar putea fi gata în același timp cu B-21 pentru a atenua saltul înainte al Forțelor Aeriene ale SUA în privința bombardierelor stealth, mai ales dacă Beijingul va face noi eforturi pentru a fura tehnologia avioanelor americane.