România e lovită de o nouă molimă. Pe lângă pandemia de coronavirus care face ravagii de mai bine de un an de zile, acum, românii trebuie să se ferească și de peste porcină africană care a reapărut.

Mai exact, potrivit ultimelor informații transmise de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea, pesta porcină a fost confirmată în două gospodării din localitatea Dumbrăveni. Potrivit sursei citate, şase animale din cele două exploataţii au fost sacrificate.

Totodaăt, se pare că serviciile veterinare au intervenit de urgență pentru a ține situația sub control.

“În data de 08.02.2021, a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane în două gospodării, având ca efectiv total cumulat şase porci, în localitatea Dumbrăveni, judeţul Vrancea. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă”, se arată într-un comunicat al DSVSA Vrancea.

România e lovită de o nouă molimă

Instituția a mai subliniat faptul că, gospodăriile din localitatea Dumbrăveni au fost plasate în prezent sub supraveghere oficială. Totodată, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei, pentru a ține situația sub control.

De asemenea, pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus eliminarea porcilor din exploataţie. De menționat este faptul că un alt focar de pestă porcină a fost confirmat în România, tot în această săptămână la Botoșani.

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). anunța atunci că autorităţile sanitar-veterinare din Botoşani au dispus uciderea tuturor celor 24 de porci dintr-o gospodărie din localitatea Pădureni din comuna Coşula după confirmarea virusului pestei porcine africane (PPA).

Potrivit sursei citate, confirmarea prezenţei PPA a fost făcută de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, pe baza probelor prelevate de la animale.

“În data de 8 februarie 2021 a fost confirmată prezenţa virusului PPA la un număr de 6 capete porcine domestice, conform Buletinului de Analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. În urma confirmării diagnosticului, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor şi mijloacelor de transport.

De asemenea s-a procedat în data de 9 februarie 2021, la uciderea tuturor porcinelor din focar (24 capete), dezinfecţia exploataţiei/ utilajelor/ echipamentelor şi la ecarisarea cadavrelor prin îngropare şi ardere într-o locaţie stabilită de Primăria Coşula”, se precizează în comunicatul DSVSA.