Conform jurnaliștilor din insulă, viitorul SUV compact Ford va respecta îndeaproape liniile stilistice ale conceptului Vertrek, așa cum se va întâmpla și cu varuianta de serie a conceptului B-Max. Mai mult chiar, este foarte posibil ca numele Kuga să fie abandonat iar vehiculul să ajungă pe piață sub numele „mai agresiv” Vertrek. Puternic camuflat, SUV-ul ascunde sub caroserie un habitaclul mai spațios decât al actualului Kuga răspunzând astfel unor critici aduse de clienți. De asemenea, dimensiunile sunt ceva mai mari decât ale micului SUV comenrcializat în prezent. Britanicii susțin că lungimea mașinii va fi cu 100 de milimetri mai mare, lățimea cu 50 mm iar ampatamentul cu 100 mm.
Modelul va fi echipat cu toate noile sisteme de comandă și control ale Ford, inclusiv cu lăudatul, dar destul de complicatul sistem SYNC. Sub capota variantei de serie se va afla fie noul motor Ford EcoBoost de 1.6 litri alimentat cu benzină fie unul dintre performantele propulsoare TDCi. Vor exista atât variante cu tracțiune față cât și cu tracțiune integrală.
Lansarea viitorului SUV Ford este programată pentru 2012, la puțin timp după intrarea pe piață a modelului B-Max produs la Craiova. Modelul va înlocui atât actualul Kuga cât și corespondentul său american Escape, intrând astfel în categoria „global car” alături de Fiesta și Focus.