Se pare că RWE, cel mai mare producător de energie din Germania, va desfiinţa până în 2030 aproximativ 6.000 de locuri de muncă, respectiv o treime din forţa sa de muncă, în cadrul unui program de renunţare la cărbune ca sursă de energie, care va beneficia de fonduri guvernamentale de 2,6 miliarde de euro, transmite Reuters, citată de news.ro.

Nu este prima oară când compania face astfel de schimbări. Renunţarea Germaniei la industria cărbunelor este a doua schimbare majoră pentru RWE, după ruperea fostei filiale Innogy deţinută împreună cu E.ON.

Programul accelerează transformarea RWE într-un grup producător de energie regenerabilă care, împreună cu evaluarea scăzută, poate să transforme grupul într-o ţintă de preluare, a apreciat banca Goldman Sachs, săptămâna trecută.

 

Compensații pentru atenuarea impactului

 

Totuși, pentru ca trecerea să nu fie una bruscă, RWE a anunţat că va primi compensaţii de 2,6 miliarde de euro din partea guvernului german, pe parcursul a 15 ani, pentru atenuarea impactului programului.

Suma este însă mult mai mică decât impactul anticipat de grup la 3,5 miliarde de euro, chiar şi excluzând pierderea de profit estimată.

RWE anticipează reevaluări în scădere a activelor de o jumătate de miliard de euro, în urma programului de închidere a centralelor energetice şi a minelor de suprafaţă. Aproximativ 250 de milioane de euro vor fi alocate pentru măsuri dedicate personalului.