În data de 29 noiembrie 2020, Vienna Insurance Group a semnat acordul de cumpărare de acțiuni pentru achiziționarea entităților asigurătorului olandez Aegon în Ungaria, Polonia, România și Turcia. Tranzacția include companii de asigurări, societăți de administrare a fondurilor de pensii private, societăți de administrare a activelor financiare și companii de servicii, cu un volum de prime în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro în 2019 și un volum administrat de fonduri de pensii private de aproximativ 5 miliarde de euro, și aduce în total o bază suplimentară de 4,5 milioane de clienți.

După finalizarea cu succes a achiziției, Vienna Insurance Group va urca de pe locul 6 la poziția de lider de piață în Ungaria. Prețul de achiziție a acțiunilor este de 830 de milioane de euro.

„Achiziția operațiunilor Aegon din Europa Centrală și de Est este un pas important pentru Vienna Insurance Group în vederea consolidării durabile a poziției de lider în ECE și pentru valorificarea de noi oportunități. Portofoliile companiilor care fac obiectul tranzacției completează perfect unitățile pe care le deținem deja și ne consolidează diversificarea în aceste țări. Pe piața din Ungaria facem saltul către primul loc. Acest lucru ne poziționează, ca și în Austria, ca lider de piață în toate țările vecine la est (Republica Cehă, Slovacia și Ungaria).

În Turcia, reușim să intrăm pe piața asigurărilor de viață, iar în Polonia, România și Ungaria ne putem extinde semnificativ potențialul în domeniul fondurilor de pensii private. Prin achiziția societății de administrare a activelor financiare deținută de Aegon în Ungaria nu numai că ne extindem operațiunile proprii de management al activelor financiare, dar câștigăm, de asemenea, expertiză și resurse valoroase”, a declarat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group despre tranzacția de succes cu Aegon.

Poziție puternică pe piață din Ungaria

Cu 389 milioane de euro generate în 2019, compania ungară de asigurări reprezintă două treimi din volumul primelor achiziționate. Compania îmbină echilibrat linii de business de asigurări de viață și non-viață și are o rețea puternică de vânzări, în principal prin intermediul propriilor agenți și brokeri. În Ungaria, Aegon ocupă în prezent locul 3 pe piața asigurărilor generale și locul 7 pe piața asigurărilor de viață. Împreună cu UNION Biztosító, Vienna Insurance Group își poate majora cota de piață actuală de la 8% la peste 19%.

Societatea de administrare a activelor financiare din Ungaria oferă întreaga gamă de servicii pe acest segment de afaceri în regiunea ECE și administrează active de aproximativ 1,8 miliarde de euro, ceea ce o face a patra cea mai mare companie de administrare a activelor financiare din Ungaria.

Intrare pe segmentul asigurărilor de viață în Turcia

În Turcia, acordul cu Aegon marchează o extindere a activității prin intrarea pe segmentul asigurărilor de viață, unde Vienna Insurance Group este în prezent reprezentată de compania de asigurări generale Ray Sigorta. Aegon Turcia ocupă locul 7 pe piața asigurărilor de viață, este lider de piață pe segmentul asigurărilor de viață neatașate creditelor bancare și se concentrează puternic pe servicii digitale pentru clienți. Activitatea de asigurări de viață, dominată în general de distribuția prin intermediul băncilor, se realizează în principal prin agenți proprii și externi. Volumul primelor înregistrat în 2019 a fost de 114 milioane de euro.

Compania poloneză și sucursala sa din România se concentrează pe furnizarea de polițe de asigurări de viață tradiționale și cu componentă investițională (de tip unit-linked). În România, businessul de asigurări de viață este generat în principal prin cooperarea cu Banca Transilvania. Cele două companii de asigurări de viață din Polonia și România au generat un volum de prime de 85 de milioane de euro* în 2019 (62 de milioane de euro în Polonia, 23 de milioane de euro în România).

Extindere semnificativă a activităților de administrare a fondurilor de Pensii private

Prin achiziția societăților de administrare a fondurilor de pensii private Aegon din Ungaria, Polonia și România, Vienna Insurance Group acordă o atenție deosebită gestionării economiilor realizate pentru perioada pensionării și își extinde accesul la activitatea de pensii administrate privat. Având în vedere evoluțiile demografice și dificultățile de finanțare pentru sistemele de pensii de stat, aceste piețe oferă oportunități majore de creștere pentru fondurile de pensii private.

În special în Polonia, unde reforma pensiilor adoptată în 2019 duce la introducerea Planurilor de Capital pentru Angajați, pot fi exploatate potențialul extins și sinergiile cu implicarea anterioară a Grupului VIG în acest domeniu. Toate cele trei societăți de administrare a fondurilor de pensii private sunt printre primele 4 pe piață în țările respective. Activele totale administrate se ridică la 4,9 miliarde de euro.

Finalizarea tranzacției așteptată în a doua jumătate a anului 2021

Tranzacția este supusă aprobărilor necesare din partea autorităților de reglementare și concurență. Finalizarea oficială a achiziției companiilor Aegon este așteptată în a doua jumătate a anului 2021. În 2019, companiile care vor fi achiziționate au generat un profit net de aproximativ 50 de milioane de euro, având aproximativ 1.650 de angajați.