Vienna Insurance Group (Wiener Versicherung Gruppe) a consemnat o evoluție favorabilă a afacerilor în primul trimestru din 2020.

„Am înregistrat un început de an foarte bun, cu o creștere semnificativă a primelor. Aceasta s-a datorat performanței solide din lunile ianuarie și februarie, care a compensat efectul inițial al restricțiilor implementate începând cu jumătatea lunii martie în lupta împotriva COVID- 19. Scăderea primelor ca efect al reducerii businessului nou va fi vizibilă începând cu al doilea trimestru al anului și este de așteptat să continue pe parcursul întregului an financiar”, a declarat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group.

Sucursalele din țările unde Grupul VIG operează au început să fie redeschise gradual din prima parte a lunii mai. Agențiile sunt din nou la dispoziția clienților, fără restricții, dar cu respectarea măsurilor de siguranță.

Creșterea primelor

Volumul total al primelor brute subscrise a ajuns la 3,1 miliarde de euro în primele trei luni din 2020. Aceasta corespunde unei creștere de 7,2% comparativ cu primul trimestru din 2019. Creșteri de prime au fost înregistrate pe toate liniile de business în primul trimestru al anului. Segmentul asigurărilor de viață cu primă unică au crescut cu un ritm de două cifre (+29,8%). Piețele din Austria și Polonia au înregistrat cele mai mari creșteri de prime în termeni absoluți.

Rezultate stabile

Primul trimestru din 2020 a fost închis într-o notă pozitivă, cu un profit (înainte de impozitare) în scădere ușoară la 121,9 milioane de euro (-4,4%) și un profit net (după impozitare și interese minoritare) în creștere ușoară la 85,8 milioane de euro (+2,8%), în pofida efectelor negative inițiale ale pandemiei COVID-19.

Rata combinată s-a îmbunătățit cu 1,7 puncte procentuale Rata daunei a scăzut semnificativ în primul trimestru din 2020, ceea ce a condus la o rată combinată de 95,1% (T1 2019: 96,8%). Țările Baltice, Slovacia, Turcia/Georgia au înregistrat îmbunătățiri semnificative ale ratei combinate.

Rezultatul financiar (excluzând rezultatele companiilor consolidate prin punere în echivalenţă) a însumat 136 milioane de euro în primul trimestru din 2020, în scădere cu 25% față de aceeași perioadă a anului precedent. Acesta a fost în primul rând rezultatul deconsolidării societăților non-profit la 31 iulie 2019 precum și al deprecierii investițiilor. Investițiile Grupului, incluzând numerarul și echivalentele de numerar, însumau 34,7 miliarde de euro la 31 martie 2020.