Pe scurt, persoanele fizice sau juridice care realizeaza, dupa intrarea in vigoare a legii, investitii de mai mult de un milion de dolari, beneficiaza de urmatoarele facilitati: exceptarea de la plata taxelor vamale pentru utilaje tehnologice, instalatii, echipamente, aparate, produse de software etc., achizitionate din import pentru realizarea investitiei; amanarea platii TVA pentru aceste bunuri pana la punerea in functiune a investitiei; deducerea unei cote de 20% din valoarea investitiei. O parte din aceste investitii au inceput deja sa dea roade. Iata, doua exemple:

17,2 milioane dolari merg la Fieni

Patru romani si un coreean vor sa realizeze in sudul Munteniei, la Fieni, judetul Dambovita, o investitie de peste 17 milioane de dolari. Intr-un oras unde mai functioneaza doar doua fabrici, cea de ciment si cea de becuri, o noua hala de productie este bine venita. Nici in domeniul agricol nu prea au mai ramas sperante. Nu este o zona buna pentru culturi, doar pomicultura ce mai infloreste in regiune.
De cateva luni, vizavi de poarta fabricii de becuri Steaua Electrica, s-a inaltat o hala de productie pentru lampi electrice si echipamente de iluminat, realizata de firma mixta romano-coreeana Edsyrom Lamps SA. Aici lucreaza in prezent 400 de oameni, multi dintre ei adusi din randul somerilor. „Abia am inceput de o luna prima linie de productie. Deocamdata facem semifabricate si componente pentru industrie, pana ne vine din import linia tehnologica pentru echipamente de iluminat. Am angajat oameni din zona, in special tineret. Avem 349 de muncitori pana acum, restul sunt tehnicieni”, ne povesteste Gheorghe Banu, unul dintre asociati. Pana acum, in cladire, teren si o parte din utilaje s-au investit 1,7 milioane de dolari. Investitia totala prevazuta a se realiza la Fieni insumeaza 17,2 milioane de dolari. Pentru produsele fabricate la Edsyrom materia prima este adusa in mare parte din Coreea si Germania, iar 20% va fi achizitionata din Romania. Gheorghe Banu sustine ca desfacerea produselor este asigurata de asociatul strain. „Coreeanul ne asigura vanzarea a 70% din productie in SUA. Restul vrem sa livram pe piata romaneasca”.
Ce a insemnat construirea unei noi fabrici la Fieni? „Daca pentru o parte din locuitorii acestui oras a adus un loc sigur de munca, pentru ceilalti o speranta. Faptul ca se intampla sa se mai si construiasca ceva (hala noastra arata occidental) si nu numai sa se darame a adus in sufletul oamenilor de aici speranta ca va fi mai bine”, ne spune Gheorghe Banu.

Nemtii si-au facut fabrica la Carei

Concernul Phoenix AG din Hamburg, liderul european in productia de furtunuri de cauciuc si alte articole pentru industria de automobile, si-a deschis de un an de zile o fabrica si in Romania. Dupa mai multe cautari, locul ales pentru construirea acestei fabrici a fost orasul Carei, judetul Satu-Mare. De ce tocmai acest oras? „Careiul are mai multe avantaje. Este aproape de granita, un lucru foarte important pentru noi. Oamenii de acolo stiu sa vorbeasca limba germana si maghiara. Angajatii au fost scolarizati cu personal din Germania. Concernul are o fabrica si in Ungaria, iar faptul ca stiu ungureste ii ajuta mai mult la colaborarea cu angajatii de la sora noastra din tara vecina”, precizeaza Gunter Kulcsar, reprezentantul Phoenix Romania SRL. Investitia totala prevazuta la Carei este de aproape 19 milioane de dolari. Pana acum, terenul, hala de productie, prima linie tehnologica si o parte din utilaje au costat opt milioane euro. S-au angajat 121 de persoane la noua fabrica din Carei. „Am atras muncitori din zona. Pana la sfarsitul anului 2002 vrem sa mai angajam o suta de persoane, iar pana la finalizarea investitiei, preconizata in 2004, vom avea circa 600 de salariati”, ne-a declarat Gunter Kulcsar.
Primele produse au fost realizate in iunie anul trecut, in valoare de circa trei milioane de euro. In prezent, capacitatea fabricii este de 25.000 de furtunuri pe zi, iar din iunie 2002 aceasta se va dubla, o data cu venirea din import a celei de-a doua linii tehnologice. „In decembrie anul trecut, am obtinut certificatul in baza Legii nr. 332. Avantajele ei se vor simti la importul din iunie”, precizeaza reprezentantul Phoenix Romania SRL. In Carei se gaseste greu un loc de munca. Fabrica de zahar din oras a fost inchisa, iar fabrica de utilaj minier a ramas aproape doar un simbol. Mai exista doua fabrici, una de mobila si una de ulei, dar si acestea o duc de azi pe maine. Majoritatea celor care locuiesc aici isi cauta de lucru mai mult peste granita. Noua fabrica germana este o sansa pentru cei care vor sa ramana in oras.