"O intrare dezordonată în incapacitate de plată a Greciei ar avea drept consecinţă o puternică volatilitate a pieţelor, presiuni asupra datoriilor publice, a finanţării băncilor şi lichidităţilor în general", scrie Fitch într-o notă dată publicităţii miercuri.
Rezolvarea crizei greceşti este, în consecinţă, "o necesitate, chiar dacă nu este o soluţie suficientă pentru a evita o ameninţare sistematică mai extinsă la adresa zonei euro", se afirmă în document.

Ţările din zona euro s-au angajat într-o cursă contracronometru pentru a ajunge la un acord în vederea ajutorării Atenei şi a stabilizării crizei datoriilor, cu o întâlnire decisivă între preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, miercuri seara, la Berlin, în ajunul summitului liderilor din ţările zonei euro.

În aclaşi timp, o intrare în incapacitate de plată a Statelor Unite, cel mai mare datornic la nivel mondial, "ar ameninţa stabilitatea financiară a ţării şi a lumii", avertizează agenţia Fitch care, totuşi, "consideră această posibilitate drept ceva îndepărtat".
SURSA: Agerpres