Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24 că ordinul semnat de secretarul de stat din ministerul Sănătății Andreea Moldovan, care prevede noile criterii pentru carantinarea unei localități, a fost publicat în Monitorul Oficial fără informarea premierului Florin Cîțu.

Totodată, pe lângă faptul că premierul Florin Cîțu nu a știut nimic, aceste criterii un a fost cunoscute nici de alți decidenți politici și sunt pe cale să creeze un adevărat scandal în coaliție.

Mai exact, potrivit surselor citate, premierul Florin Cîțu ar putea cere demiterea secretarului de stat. De menționat este faptul că,Andreea Moldovan a fost criticată dur pentru faptul că nu a anunțat nimic despre ordinul semnat în conferința de presă de marți, de la Ministerul Sănătății.

Ce spune Andreea Moldovan

De cealaltă parte, secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat, la Digi24, că nu a discutat personal cu premierul, însă documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific, care e un comitet interministerial și în care se decid și hotărârile CNSU. „Acest ordin intră în atribuțiile mele și era normal ca eu să-l semnez”, a spus Moldovan.

Sursele guvernamentale pe de altă parte spun cu totul altceva. „Nu a știut nimeni că se va publica așa ceva”, susțin acestea, menționând faptul că decizia la nivelul guvernului a fost de a nu se introduce noi criterii de carantinare, după ultimele decizii privind circulația și programul magazinelor.

Totodată, potrivit surselor icitate, grupul de experți nu decide lucruri ci doar face propuneri, decizia finală luată la nivel de CNSU. 

„Comitetul e un fel de grup de experți care aparține de CNSU. Nu se decid lucruri, Comitetul doar propune. Nu se pune problema că hotărârile se iau în acest comitet. Cel mult se fac propuneri. Decizia se ia la nivel de CNSU. Trebuia să fie o hotărâre CNSU în spatele acestui ordin. Nici în comitet nu a existat un acord”, a declarat o sursă apropiată discuțiilor din CNSU.

De menționat este faptul că, nici măcar șeful DSU, Raed Arafat nu a fost informat în legătură cu această decizie, intrată deja în vigoare. Sursele citate mai menționează că înainte de a da ordinul, Andreea Moldovan a mai purtat doar câteva discuții.

„După ce a propus Andreea Moldovan aceste măsuri, au venit alte decizii, cele care s-au implementat deja, care au fost adoptate cu argumentul că sunt necesare ca să nu ajungem la carantine. Automat s-a renunțat la alte discuții. Andreea Moldovan a făcut o fixație pe chestiunea cu carantina. Măsurile care s-au implementat deja, care au fost adoptate cu argumentul că sunt necesare ca să nu ajungem la carantine, am stabilit că sunt suficiente. Automat s-a renunțat la alte discuții. A mai făcut ea (n.r. Andreea Moldovan) ceva discuții pe la minister și a dat ordinul.”, spun aceleași surse.

Localitățile care intră în carantină 

În ceea ce privește noua modalitate de intrare în carantină, documentul prevede faptul că nivelul de testare pentru COVID devine factor principal, alături de rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Mai exact, unele localități vor intra mai ușor în carantină, pe o perioadă mult mai lungă de timp, lucru de care nici sursele citate nu prea sunt încântate.

„E total inoportun ordinul în raport cu faptul că rata de incidență scade”, au susținut acestea.

Totodată, decizia privind intrarea unei localități în carantină este luată la propunerea comitetului local pentru situații de urgență, în funcție de rata incidenței, în baza unui ordin semnat de Raed Arafat.

O reacție vine și din partea prefectului Capitalei, Alin Stoica, care susține că a aflat de ordinul de ministru al Sănătății, care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, din Monitorul Oficial. În acest context, el a anunțat că Bucureștiul nu va intra în carantină.

În ceea ce privește ieșirea din carantină, localitățile trebuie să scadă sub rata de incidență de 3 la mie pentru a se întâmpla acest lucru. De menționat este faptul că, ordinul a apărut marți în Monitorul Oficial, introducânt un punctaj pe baza unei grile. Astfel, în momentul în care o localitate are mai multe puncte, adică situații grave, va intra în carantină.

Totodată, atât municipiile, dar și zonele metropolitane care au peste 100.000 de locuitori, riscă cel mai probabil să intre în carantină timp de două săptămânii

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea