Compania de stat Air Malta a fost închisă

Operatorul aerian Air Malta și-a suspendat operațiunile sâmbătă pentru a face loc, începând de duminică, unei alte companii aeriene deținute de guvern, KM Malta Airlines. Această schimbare vine în urma blocării de către autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene a acordării unui nou ajutor public pentru transportatorul național, conform declarațiilor făcute de compania aeriană și de guvernul maltez, transmise de Reuters.

Air Malta a încheiat activitatea la 50 de ani de la primul său zbor. A fost succedată duminică de către un nou transportator de stat, numit KM Malta Airlines, care a preluat opt avioane Airbus A320 pe care Air Malta le opera în leasing.

Air Malta oferea o rețea de zboruri către Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu, însă a întâmpinat probleme sub intervenția guvernului, care a generat o forță de muncă mare și o masă salarială nesustenabilă.

În octombrie, ministrul de Finanțe Clyde Caruana a declarat că Air Malta a înregistrat pierderi timp de 20 de ani și, la un moment dat, a angajat 1.400 de oameni pentru a opera nouă avioane.

El a adăugat că noua companie aeriană va opera opt avioane cu mai puțin de 400 de angajați.

Lufthansa nu a mai intrat în grevă de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa și Sindicatul Verdi, care reprezintă angajații de la sol, a anunțat miercuri, 27 martie 2024, că au rezolvat disputele legate de salarii. S-a evitat astfel o posibilă grevă în perioada sărbătorilor pascale.

Înțelegerea vine în urma unor greve organizate de personalul de la sol în lunile anterioare. Mișcarea a cauzat numeroase întârzieri în traficul aerian.

După ce negocierile directe privind salariile au eșuat, Lufthansa și Verdi au optat pentru arbitraj în această săptămână. Au reușit să ajungă la un acord. Detaliile exacte ale înțelegerii nu au fost dezvăluite imediat. Totuși, directorul de resurse umane al Lufthansa, Michael Niggemann, a confirmat că s-a ajuns la un compromis.

„Este un compromis bun cu creşteri substanţiale ale salariilor pe durata acordului”, a zis directorul de resurse umane al Lufthansa.

Verdi solicita o majorare salarială de 12,5% pentru cei aproximativ 25.000 de angajați de la sol pe care îi reprezintă. Angajații de la sol au declanșat greve în repetate rânduri.

Cea mai recentă grevă a durat două zile și a avut loc la începutul lui martie 2024. A determinat compania aeriană germană să anuleze până la 90% din zboruri.