Semnal de alarmă la nivel mondial. O boală extrem de rară se răspndește în Canada, iar medicii au tratat în ultima perioadă mai mulți pacienți care au avut-o. Potrivit BBC, noua boală prezintă simptome similare cu cele ale bolii Creutzfeldt-Jakob, o afecțiune fatală și rară a creierului.

În prezent ea este investigată de mai multe echipe de meidici care monitorizează 8 de cazuri în provincia New Brunswick, iar până în momentul de față acest tip de boală nu are tratament.

Un astfel de caz s-a produs în urmă cu aproape doi ani de zile. Un canadian s-a prăbușit în casă, chiar la aniversarea de 40 de ani de căsnicie. La 60 de ani bărbatul, născut și crescut în New Brunswick, o provincie din estul Canadei, a fost sănătos până la acel moment.

După experiența din acea zi, fiul său susține că starea tatălui său s-a deteriorat foarte repede. Bărbatul acuza halucinațiii, agresivitate și a pierdut și câteva kilograme. Totodată, după doar trei luni de la incident, bărbatul a ajuns la spital, iar medicii nu i-au mai dat nicio șansă, fără a explica însă de ce boală suferă.

„A avut vedenii, halucinații, scădere în greutate, agresivitate, vorbire repetitivă. La un moment dat nici nu putea să meargă. După trei luni am fost chemați la un spital pentru a ni se spune că moare – dar nimeni nu știa de ce”, a previzat fiul bărbatului, potrivit sursei citate.

În primă fază, medicii care l-au tratat pe bărbat au suspectat boala Creutzfeldt-Jakob sau CJD,  o afecțiune degenerativă cerebrală fatală și rară. Pacienții care suferă de această boală acuză simptome precum pierderea memoriei, dificultăți de coorodnare, dar și modificări de comportament.

Totodată, CJD aparține unei categorii mai largi de tulburări ale creierului, cum ar fi Alzheimer, Parkinson și SLA – Scleroză laterală amiotrofică, însă bărbatul din Canada a ieșit negativ la testul CJD, la fel ca și la alte teste la care medicii l-au supus în timp ce încercau să identifice cauza bolii sale.

Boala necunoscută care afectează creierul

După aproape doi ani de la acest incident, în luna martie 2021, Radio Canada, radiodifuzorul public, a obținut o copie a unei note de informare trimisă experților din medicină din provincie, avertizând că un grup de pacienți prezintă o boală degenerativă necunoscută a creierului.

Fiul bărbatului și-a amintit ce a pățit tatăl său, iar când a văzut această notă informativă, a reacționat imediat.

„Primul lucru pe care l-am spus a fost:„ Acesta este tatăl meu”, a declarat acesta. La rândul lor și medicii au considerat că fostul pacient a fost cel afectat de această boală necunoscută.

Astfel, în prezent, provincia canadiană spune că urmărește 48 de cazuri, împărțite în mod egal între bărbați și femei, la vârste cuprinse între 18 și 85 de ani. Acești pacienți provin Peninsula Acadiană și Moncton din New Brunswick și se suspectează că șase persoane au murit din cauza bolii.

În ceea ce privește simptomele bolii, potrivit BBC, la debut, pot exista modificări comportamentale, cum ar fi anxietatea, depresia și iritabilitatea, împreună cu dureri inexplicabile, dureri musculare și spasme la persoanele sănătoase anterior.

Simptomele pe care le au pacienții 

Ulterior, pacienții dezvoltă insomnie, dar și probleme de memorie. În timp, pot exita deficiențe de limbaj, lucru care afectează conversațiile fluente. Un alt simptom este pierderea rapidă în greutate și atrofia musculară, precum și tulburările de vedere, problemele de coordonare și spasme musculare.

Astfel, în unele cazuri, pacienții au nevoie de asistență pentru a merge, iar unii dintre ei pot dezvolta și halucinații auditive, dar și vizuale. Totodată, există și pacienți care au prezentat maladia Capgras, o tulburare psihiatrică în urma căreia o persoană crede că cineva apropiat a fost înlocuit de un impostor.

Pentru a afla mai multe despre boală, echipele de medici analizează tot ce se poate. De la factorii de mediu, stilul de viață, istoricul medical, până la sursele de hrană și de apă. Pentru acest tip de boală nu există tratament, însă se poate ameliora disconfortul cauzat de anumite simptome. Totodată, trebuie menționat faptul că boala nue ste una genetică, ci dobândită.

„Prima noastră idee comună este că există un element toxic dobândit din mediul pacientului care declanșează modificările degenerative”, spune doctorul Marrero.

De cealaltă parte, neurologul de la British Columbia University, Neil Cashman, are și el o opinie cu privire la acest aspect. El se numără printre cei care au încercat să lămurească acest mister.

Potrivit acestuia, o teorie este expunerea cronică la “excitotoxină”, ​​cum ar fi acidul domoic, de care a fost legat un caz de toxiinfecție alimentară în 1987, de la midii contaminate cu toxina. Pe lângă tulburările gastro-intestinale, aproximativ o treime dintre cei afectați prezentau simptome precum pierderea memoriei, amețeli, confuzie. Unii pacienți au intrat în comă și patru au murit.

Doctorul Cashman pe de altă parte, spune că cercetează o altă toxină. Este vorba despre toxina beta-metilamino-L-alanina (BMAA), despre care s-a spus că este un factor de risc în dezvoltarea unor boli precum Alzheimer și Parkinson.

De menționat este faptul că, BMAA este produsă de cianobacterii, cunoscute în mod obișnuit ca alge albastre-verzi. Unii cercetători cred, de asemenea, că BMAA este legată de o boală neurodegenerativă documentată la o populație indigenă din teritoriul insulei Guam, la mijlocul secolului al XX-lea, iar toxina se găsește în semințele care au făcut parte din dieta lor.

Boala s-ar putea răspândi mai mult

În ceea ce privește modul de răspândirea al bolii necunoscute, doctorul Marrero are o previziune sumbră. Mai exact, acesta spune că este posibil ca fenomenul să fie unul mai larg, prezent și în afara celor două regiuni – peninsula Acadiană, unde sunt comunități de pescari și plajele cu nisip, și Moncton, cel mai mare centru urban al peninsulei – unde pacienții au fost identificați în prezent.

“Vedem vârful aisbergului? Este posibil”, spune el. Totodată, acesta a mai adăugat că speră ca misterul să fie rezolvat cât mai repede pentru ca boala să poată fi oprită.

“Sper că putem rezolva cât mai repede acest mister, pentru a putea opri boala”, a adăugat medicul.

Legat de situația bărbatului diagnosticat în urmă cu aproape doi ani de zile, fiul său susține că starea tatălui său s-a stabilizat, iar în prezent are nevoie de îngrijire și asistență specială pentru toate activitățile fizice.

De asemenea, bărbatul încă are probleme cu somnul și cu vorbitul, iar fiul său conduce în prezent un grup de sprijin pe rețelele de socializare pentru familiile care trec și ele prin această boală.

Chiar dacă este clar ce se va întâmpla cu tatăl său, băiatul susține că își dorește să știe ce l-a îmbolnăvit și multe persoane aflate în situația sa caută același răspunsuri, pentru a știi unde au greșit și ce ar fi putut fi prevenit.

„Ca familie, suntem foarte conștienți de faptul că probabil va muri din cauza asta și sperăm că vor fi răspunsuri, fie înainte de a muri sau după aceea, precum și că cineva va răspunde dacă este ceva care ar fi putut fi prevenit”, a spus acesta.