Potrivit Sky News, biologii marini investighează o boală misterioasă care afectează pielea rechinilor de recif cu vârf alb din Malaezia. În urma verificărilor făcute până în prezent, cercetătorii au ajuns la concluzia că principala cauză a afecțiuni ar fi temperatura ridicată a mării.

De menționat este faptul că, rechinii cu vârf alb se găsesc de obicei în jurul recifelor în timpul zilei și repezintă o atracție pentru scafandri. Ei devin activi noaptea când vânează pești mici și alte animale.

De câteva zile, mai multe imagini cu rechini ce au leziuni și pete pe cap au fost distribuite masiv pe rețelele sociale. Fotografiile au fost realizate în aprilie de un fotograf în largul insulei Borneo.

La scurt timp după publicarea acestora, scafandri de pe insula Sipadan, o destinație renumită pentru scuba diving, și o echipă de experți de la universitatea stat, alături de grupuri guvernamentale și de conservare au început să observe boala de piele la fiecare grup de rechini pe care l-au întâlnit.

Temperatura oceanului a crescut semnificativ

În timp ce toți cercetătorii au încercat să descopere care este cauza bolii, echipa a făcut o descoperire fără precedent. Mai exact, s-a constatat că temperatura suprafeței mării din jurul insulei Sipadan a ajuns la 29,5 grade Celsius în luna mai, cu un grad mai mare față de anul 1985.

Davies Austin Spiji, unul dintre biologii marini susține că încălzirea oceanului are un rol major în apariția acestei boli misterioase.

„Putem spune cu siguranță că încâlzirea oceanului are un rol în boala care afectează rechinii din Sipadan”, a spus Davies Austin Spiji, unul dintre biologii marini ai grupului de conservare Reef Guardian.

În același timp, trebuie menționat faptul că observațiile experților coincid cu rapoartele privind albirea coralilor din zonă, potrivit doctorului Mohamed Shariff Mohamed Din, profesor în studii acvatice la Universitatea Putra din Malaezia.

Acesta a menționat că aceste schimbări nu pot fi neglijate.

„Nu putem ignora faptul că acolo se produc schimbări din cauza temperaturilor crescute”, a spus cercetătorul.