Românii din Spania sunt în alertă după ce această țară se confruntă cu o epidemie de Listerioză care a făcut până acum 222 cazuri de contaminare şi cel puţin trei morţi. Aceste date se regăsesc în recentele statistici ale OMS.

Epidemia este asociată cu fabricantul unei specialităţi din carne de porc. Ea a fost localizată în sudul ţării. Până acum s-a stabilit că afectează în principal femei şi persoane trecute de 65 de ani. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Andaluzia, unde se află acea fabrică, deţinută de grupul Magrudis din Sevilla.

Toate produsele realizate în acea fabrică începând cu data de 1 mai au fost retrase de pe piaţă.

OMS a avertizat că, întrucât produsele fabricate de Magrudis sunt foarte populare şi deoarece ele au o perioadă de valabilitate de trei luni după ce sunt depuse pe rafturi, există probabilitatea semnalării unor noi cazuri de listerioză în săptămânile următoare.

„În plus, ţinând cont de numărul mare de turişti din Spania şi mai ales din Andaluzia, în special în timpul lunilor de vară, turiştii internaţionali ar fi putut fi expuşi la acest risc în timp ce produsele se aflau în magazine”, au explicat reprezentanţii OMS, precizând că perioada de incubaţie pentru infecţiile cu listeria poate fi de până la 70 de zile.

Listerioza, o infecţie bacteriană transmisă prin alimente, cauzează de obicei un disconfort uşor şi poate fi tratată cu antibiotice. Însă boala poate fi fatală în cazuri severe, ce apar la femei gravide, bebeluşi, persoane în vârstă şi pacienţi cu sisteme imunitare slăbite.