Anunţul a fost făcut luni de preşedintele institutului, Jose Luis Feito, cu ocazia analizei asupra proiectului de buget de stat pentru 2014.

Poziţia este împărtăşită de Cercul oamenilor de afaceri, o asociaţie patronală. Feito, care este şi preşedinte al comisiei de economie din cadrul asociaţiei, subliniază faptul că reforma sistemului de pensii, recent aplicată de guvernul conservator de la Madrid, nu serveşte la nimic, garantează pensiile însă nu şi valoarea lor şi de fapt, nu face decât să întârzie soluţionarea problemei. În cinci ani, apreciază el, fondul de rezervă al pensiilor ar putea dispărea.

La începutul lunii octombrie, ministrul spaniol al muncii şi asigurărilor sociale, Fatima Banez, a anunţat în comisia de specialitate a legislativului spaniol că statul va folosi, până la sfârşitul acestui an, 6,1 miliarde de euro din fondul de rezervă pentru pensii. Această sumă, a precizat ea, va fi folosită pentru plata unora dintre pensii şi efectuarea altor plăţi ale statului. Pe durata întregului an 2013, guvernanţii vor fi folosit astfel un total de 9,6 miliarde de euro din acest fond de rezervă.

În plus, un alt membru al asociaţiei amintite, Manuel Perez-Sala, susţine că nu trebuie exclusă o nouă revizuire în creştere a vârstei de pensionare, în următorii 15 ani, şi că ar trebui luat de asemenea în considerare un sistem mixt de capitalizare privată, în care să fie incluse veniturile aduse voluntar la fondul de pensii, de către fiecare angajat, şi care să fie ulterior luate în consideraţie la calcularea cuantumului pensiei.

Cea mai importantă prevedere a reformei sistemului de pensii, cu care guvernul speră să facă economii de 33 de miliarde de euro, se referă la indexare. Aceasta prevede că indexarea pensiilor va lua în considerare atât rata inflaţiei, cât şi încasările şi cheltuielile publice din fiecare an, precum şi deficitul sau excedentul bugetar înregistrat la sistemul public de asigurări sociale. Concret, pensiile vor fi indexate cu cel puţin 0,25% în fiecare an şi cel mult 0,25% plus rata inflaţiei. Potrivit proiectului de buget pentru 2014, pensiile vor fi indexate anul viitor cu nivelul minim prevăzut de lege, de 0,25%.
La mijlocul lunii martie, guvernul spaniol aproba decretul de lege care cuprinde completări aduse reformei pensiilor, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2013 şi care prelungeşte treptat vârsta legală de pensionare de la 65 la 67 de ani. În 2027, vârsta legală la care un angajat se poate pensiona va ajunge la 67 de ani.
Sursa: Agerpres