MedicalXpress notează o descoperire importantă făcută în Arabia Saudită. Este vorba despre descoperirea unei echipe internaționale de cercetători care au ajuns la concluzia că sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) este la doar câteva mutații distanță de a deveni o amenințare pandemică serioasă.

De menționat este faptul că virusul a fost descoperit pentru prima oară în Arabia Saudită în 2012, iar în lucrarea publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii descriu studierea diferitelor variante ale acestuia.

În ceea ce privește pericolul, spre deosebire de coronavirus, testele efectuate asupra acestui virusului arată că acesta este extrem de mortal, aproximativ 40% din primii pacienți pierzându-și viața din cauza infecției.

Totodată, cercetătorii au descoperit de asemenea că majoritatea contagierilor au provenit de la dromaderi și că unele dovezi sugerează că aceștia au fost infectați de lilieci. Totuși, deși acest lucru este alarmant, focarele de MERS-CoV nu au primit multă atenție deoarece nu părea că virusul este transmisibil de la om la om.

O pandemie  mortală ar putea izbucni în lume

Oamenii de știință au descoperit de asemenea că de la izbucnirea focarului inițial, 80% din dromaderii testați – 70% dintre aceștia fiind din Africa – au anticorpi pentru MERS-CoV.

Trebuie menționat faptul că există un mare mister în legătură cu acest virus. Mai exact, acesta nu a infectat mai multe persoane în Africa, ținând cont de numărul mare de dromaderi de pe acest continent și a interacțiunilor apropiate pe care le au aceștia cu oamenii.

Pentru a putea afla cauzele acestui virus, cercetătorii au colectat mai multe mostre din mai multe locuri, atât din Orientul Mijlociu cât și din Africa, încercând să găsească variante ale sale. Aceștia au grupat apoi mostrele din Africa și Orientul Mijlociu în grupuri diferite și le-au comparat cu ajutorul unor celule pulmonare umane.

Ca și concluzii, cercetătorii au aflat că variantele provenite din grupurile arabe sunt ușor transmisibile oamenilor în timp ce cele colectate în Africa nu.

Pe de altă parte, o examinare mai amănunțită a arătat că diferențele dintre variante țin de aminoacizii din proteina S și că modificarea genetică a aminoacizilor respectivi face și varianta africană mai infecțioasă.

În acest context, cercetătorii sunt de părere că motivul pentru diferența de infecțiozitate între mostrele colectate în Orientul Mijlociu și cele din Africa ține de negoțul cu dromaderi care este practic unidirecțional, animalele fiind duse din Africa în Orientul Mijlociu.

La finalul studiului, cercetătorii au tras și un semnal de alarmă. Potrivit acestora, în cazul în care la un moment dat această direcție se va schimba sau un alt animal va fi infectat și devine purtător al virusului, ar putea apărea mutații care vor declanșa o pandemie mortală.