Numărul persoanelor care şi-au petrecut sărbătorile de Paşte într-o structură de primire turistică omologată din ţară s-a redus cu aproape 25% în acest an, la circa 37.500, iar preţul mediu achitat de un turist a scăzut cu peste 20%, potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

„Din datele centralizate de către Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a rezultat că anul acesta, circa 37.500 de români şi-au petrecut sărbătorile de Paşte într-o structură de primire turistică omologată din România şi au cheltuit numai pentru servicii turistice aproximativ 15,18 milioane de lei. Astfel, preţul unui sejur achitat de un turist român a fost , în medie, de 405 lei”, se arată într-un comunicat al federaţiei.

Anul trecut au fost înregistraţi 48.500 de turişti , iar cheltuielile totale au fost de 25,12 milioane de lei, rezultând o medie de 518 lei pentru fiecare turist. Primul loc în topul preferinţelor românilor privind petrecerea sărbătorilor pascale a fost ocupat şi anul acesta de pensiunile rurale, unde au fost înregistrate 18.000 de cazări oficiale.

Alte câteva mii de turişti au ales să-şi petreacă sărbătorile în pensiuni neclasificate, adica la „negru”. Cele mai solicitate destinaţii au fost zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu, Maramureş şi Buzău, unde rezervările au depaşit 80% din capacitatea de cazare.

Pe locul doi se află staţiunile montane, iar dintre acestea cele mai solicitate au fost locaţiile de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns cu greu la 40%. În alte staţiuni montane s-a înregistrat un grad de ocupare de 25% din capacitatea de cazare.

Aproximativ 5.000 de români au ales să servească masa de Paşte în restaurantele hotelurilor din marile oraşe.
 
Litoralul nu atrage turişti de Paşte

„Litoralul nu este o destinaţie tradiţională atractivă pentru petrecerea sărbătorilor pascale. După experienţa nefericită de anul trecut, când la mare au fost pregătite pentru turişti peste 3.000 de locuri de cazare încălzite, dintre care s-au rezervat numai 800, anul acesta hotelierii de pe litoral au fost mai rezervaţi şi de aceea s-au făcut rezervări numai pentru 500 de turişti. Anul acesta, aproximativ 1.500 de turişti, în special pescari pasionaţi şi iubitori de peisaje inedite, şi-au petrecut Paştele în pensiunile şi hotelurile din Delta Dunării. Mai trebuie precizat că aproximativ 8.000 de turişti şi-au petrecut Paştele în diferite staţiuni balneoclimatice, unde ofertele a avut cele mai mici tarife”, se spune în comunicat.

Scăderea numărului de turişti a fost determinată de numărul redus de zile libere, promovarea modestă a destinaţiilor de petrecere a sărbătorilor pascale şi de efectele crizei economice, notează FPTR.

În ceea ce priveşe turismul extern, număul redus de zile libere, coroborat cu situaţa financiară dificilă în care se află o mare parte a românilor, a facut ca interesul pentru petrecerea Paştelui în strainatate să fie foarte scăzut comparativ cu anii trecuţi.

Astfel, cele mai solicitate destinaţii externe au fost cele din aproprierea ţării, respectiv Bulgaria şi Grecia. În cele două ţări, şi-au au petrecut sărbătorile de Paşte aproximativ 4.000 de turişti români care au cheltuit, în medie, 120 euro de persoană.

SURSA: Mediafax