Ponderea locuitorilor din mediul urban care intenţionează să investească în locuinţe a crescut la 85% în acest an, de la 72% în 2007, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare IRSOP pentru BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL).

„Acest studiu ne-a arătat că oamenii devin mai precauţi şi mai realişti, adică protejează ceea ce au, în loc să se orienteze spre a câştiga ceea ce nu au. Astfel, observăm că a crescut semnificativ intenţia de a investi în îmbunătăţirea condiţiilor de a trăi”, a declarat vicepreşedintele BCR BpL, Carmen Schuster.

Românii vor să investească în dotări şi reparaţii

Totodată, populaţia intenţionează să investească în special în dotări noi (54%) şi reparaţii majore ale casei (42%). Alte preferinţe se îndreaptă către cumpărarea locuinţelor pentru copii (16%), investiţii în casa de la ţară (14%), extinderea locuinţei (13%), construirea unei case (12%) şi cumpărarea unui teren (11%).

Dintr-o piaţă totală de 6,54 milioane de persoane din mediul urban, cu vârste între 20 şi 65 de ani şi venituri stabile, care nu au încheiate contracte de economisire-creditare, 25% (1,6 milioane de persoane) s-au arătat interesaţi de produsul de economisire-creditare.

Din aceştia 7% (440.000 de persoane) ar putea fi potenţiali clienţi ai acestui produs în următoarele 12 luni.
Respondenţii care sunt expuşi la şomaj, respectiv o persoană din familie şi-a pierdut sau riscă să-şi piardă locul de muncă, apreciază mai mult avantajele produsului de economisire-creditare, precum prima de la stat (63%), dobânda mică la credit (56%), rambursarea în şapte ani (35%) şi preferă un produs de economisire-creditare (48%) sau un credit de acest tip faţă de un credit simplu (47%).

Studiul a fost realizat în perioada iulie-august 2009, pe un eşantion de 900 de persoane din mediul urban, cu vârste între 20 şi 65 de ani, cu venituri stabile.

Ţinta BCR BpL pentru acest an: 130.000 de contracte

În primul an de activitate, BCR BpL a încheiat peste 91.000 de contracte de economisire-creditare pentru locuinţe, cu o valoare totală de circa două miliarde lei, urmând ca până la finalul acestui an să ajungă la 130.000 de contracte, cu o valoare de peste 2,8 miliarde lei.

BCR BpL este subsidiara BCR specializată în produse de tip economisire-creditare pentru domeniul locativ, care presupun o perioadă iniţială de economisire, apoi posibilitatea acordării unui împrumut cu dobândă fixă mult sub rata din piaţă.

Instituţia a fost înfiinţată în aprilie 2008 şi a început activitatea în iulie. Pe piaţa românească a produselor de economisire-creditare pentru domeniul locativ mai activează Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, ai cărei acţionari au preluat anul acesta şi HVB Banca pentru Locuinţe.

SURSA: Mediafax