Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară

Directorul general al societății Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a subliniat că proiectul SMR din România va primi cel mai înalt nivel de securitate nucleară și robustețe tehnologică.

Acest lucru a fost afirmat în urma unei vizite la sediul Doosan Enerbility din Changwon, Coreea de Sud, în cadrul unei delegații conduse de președintele României, Klaus Iohannis.

Conform unui comunicat al companiei, vizita la Doosan Enerbility a fost organizată pentru a evalua capacitățile avansate de producție SMR ale Doosan.

În plus, această vizită a avut ca scop și dezvoltarea relațiilor bilaterale de colaborare și schimb tehnologic între România și partenerii săi strategici.

Pe parcursul acestei vizite, s-au efectuat tururi ale atelierelor de forjare și nucleare, iar au fost examinate îndeaproape instalațiile vitale pentru producția SMR.

„Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică.

Doosan Enerbility, cu experienţa sa recunoscută la nivel internaţional în producţia de echipamente nucleare şi progrese în tehnologiile SMR, va contribui semnificativ la asigurarea faptului că, până la sfârşitul anilor 2030, România vă deveni un punct de referinţă în implementarea tehnologiilor nucleare avansate şi a proiectelor eficiente de energie curată pe termen lung”, a declarat Cosmin Ghiţă.

De asemenea, el a evidențiat beneficiile colaborării pentru industriile nucleare din România și Coreea, incluzând accelerarea cooperării și dezvoltarea lanțului valoric.

Klaus Iohannis a vizitat Coreea de Sud

Între luni și miercuri, președintele Klaus Iohannis a desfășurat o vizită oficială în Republica Coreea. Șeful statului a primit o invitație de la omologul său, Yoon Suk Yeol.

Din delegația oficială care l-a însoțit pe președintele României la Seul au făcut parte membri ai Guvernului României, printre care:

  • ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr
  • ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu
  • ministrul Energiei, Sebastian Burduja
  • secretarul de stat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat
  • precum și reprezentanți ai Societății Naționale Nuclearelectrica
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Nuclearelectrica este compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear din România, sub autoritatea Ministerului Energiei. Statul român deține 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari dețin 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Sucursala CNE Cernavodă operează două unități nucleare CANDU, cunoscute pentru performanțele lor remarcabile. Acestea se numără printre cele mai performante unități din peste 400 de centrale nucleare din întreaga lume.

Sucursala deține și o fabrică de combustibil nuclear. Aceasta a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu. Scopul este de a susține proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.