Măsuri legate de șoferii care blochează benzile autobuzelor STB

Bucureștiul își intensifică măsurile împotriva șoferilor care încalcă regulile de circulație pe benzile destinate autobuzelor STB. Societatea de Transport București (STB) a anunțat că șoferii care vor fi surprinși pe camerele de supraveghere ale autobuzelor pe aceste benzi vor fi sancționați, iar imaginile vor fi transmise către poliție pentru luarea măsurilor legale corespunzătoare.

Conform declarațiilor reprezentantului STB, Alexandru Ichim, măsura vizează reducerea blocajelor de trafic și a întârzierilor semnificative pe care le suferă autobuzele zilnic din cauza acestor încălcări.

„Așteptăm o decizie, o reglementare legislativă în acest sens. Din punct de vedere tehnic, lucrurile se pot întâmpla începând de mâine dacă ar și exista cadru legal validat”, a declarat Ichim.

Cu toate acestea, implementarea eficientă a acestei măsuri necesită modificări legislative în Codul Rutier pentru a valida utilizarea imaginilor captate de camerele de supraveghere drept probe în procesele de sancționare a șoferilor.

În prezent, mai mult de jumătate dintre mijloacele de transport în comun sunt echipate cu camere de supraveghere, iar autoritățile intenționează să monteze astfel de echipamente și pe celelalte autobuze în curând.

„Din cele 900 de autobuze STB care ies zilnic pe traseu, mai bine de 600 au deja montate camere de supraveghere omologate. Conducerea societății de transport a anunțat că si pe modelele mai vechi vor fi montate în curând camere de supraveghere performante”, arată observatornews.ro.

Amenzile de peste 1.100 de lei se pare că nu-i descurajează pe unii

În medie, aproximativ 130 de minute sunt pierdute zilnic din cauza blocajelor de trafic cauzate de aceste încălcări.

Conform relatărilor unui șofer STB, Mihai Naboleanu, conducătorii auto care pătrund ilegal pe benzile destinate autobuzelor au întotdeauna scuze pentru acțiunile lor. De reținut că, amenda pentru astfel de încălcări poate atinge suma de 1.160 de lei.

„Pe bulevardul Iuliu Maniu de exemplu a oprit mașina pe avarii la sala de jocuri și a trebuit să rămânem acolo”, a spus acesta.

Societatea de Transport București a mai precizat că așteaptă modificări legislative pentru ca aceste sancțiuni să poată fi aplicate eficient și pentru a reduce astfel blocajele de trafic și întârzierile în transportul public din București.