Din fericire, astăzi găsim măsline în orice magazin alimentar: verzi, violet sau negre. Culoarea lor se întunecă în funcție de cât de murate sunt. Așa cum românii nu mănâncă gogonelele crude, ci doar murate, așa nici mediteraneenii nu mănâncă măslinele crude, ci doar în saramură.

Dacă vrei să ai câteva borcane cu măsline murate în cămara ta, respectă rețeta simplă de măsline în saramură pe care ți-am scris-o în rândurile următoare. Spor la gătit!

Cum se murează măslinele? Secretul bucătăriei mediteraneene

Ai nevoie de: măsline crude, un butoi de lemn, sare și suc de lămâie. Așază măslinele crude în butoiul de lemn, pentru un  kilogram de măsline se adăugă 100 grame de sare și puțin suc de lămăie.

Acoperă butoiul și amestecă din când în când și adaugă puțină apă în saramură. Trebuie să guști măslinele ca să afli dacă sunt sau nu gata. După ce au fost murate, măslinele sunt puse în borcane cu uleiuri vegetale și condimente.

Dacă tot am amintit anterior de gogonele murate, ți-am lăsat și o rețetă nouă, ușor de urmat și de novici. Spor la citit!

Cum se prepară corect gogonelele murate?

Pentru a mura gogonele, avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • – cinci kilograme de gogonele;
  • – cimbru;
  • – mărar;
  • – usturoi;
  • – hrean;
  • – frunze de ţelină;
  • – sare gemă;

După ce ai spălat și sterilizat borcanele, așază pe fundul lor crenguțele de cimbru și de mărar și pune apoi gogonelele. Nu uita! Acestea trebuie să fie bine spălate sub mai multe jeturi de apă înainte de a ajunge în borcane. După ce ai pus gogonelele în borcan, te poți apuca de saramură.

Saramura se face din apă fiartă, sare și usturoi. La un litru de apă se adaugă o lingură de sare. Apa se lasă pe foc până da în clocot. Când saramura dă în clocot, adaugi usturoiul pisat.

Așează deasupra frunzele de țelină si hrean înainte de a turna saramura peste gogonele.

Atenție la sare

Mare anteție la cantitatea de sare pe care o folosești! În cazul în care nu știai, pentru fiecare litru de apă, în care pui gogonele, adaugi o lingură de sare. Evită sarea iodată, v-a înmuia murăturile. Folosește sarea gemă, brută.