Renunțați să mai faceți asta dacă suferiți de balonare! Vă fac mai mult rău

Dacă inflamația poate proveni de la anumite probleme hormonale, intoleranțe alimentare sau din faptul că bem apă prea repede, consumul regulat de alimente procesate și zahăr poate contribui la senzația permanentă de balonare. De aceea, este indicat să facem unele schimbări în alimentație pentru a elimina gazele din abdomen.

Parade.com trece în revistă cei mai importanți factori care pot duce la apariția balonării.

1. Ați început să consumați prea multe fibre

Fibrele reprezintă un nutrient-cheie pentru sănătatea organismului. Dar, dacă cineva își crește semnificativ aportul de fibre într-o perioadă scurtă de timp, asta poate duce la apariția gazelor și a balonării. Explicația este cât se poate de simplă: sistemul digestiv al acestor persoane nu este obișnuit să proceseze atât de multe fibre, într-un timp foarte scurt.

2. Sensibilitate la alimente FOODMAP

Pe internet se găsesc multe liste cu alimente bogate și sărace în FODMAP-uri (carbohidrații fermentabili care pot declanșa simptome neplăcute în sindromul de colon iritabil). Dr. Staller susține că alimentele FODMAP sunt în primul rând carbohidrați, pe care bacteriile din organism fermentează, transformându-i în gaze. Din această cauză, alimentele FODMAP sunt mai susceptibile de a provoca gaze, decât alte tipuri de alimente.

3. Sensibilitate la lactate

Numeroși oameni au intoleranță la alimente care conțin lactoză, provocându-le gaze. „ În copilărie, avem o enzimă în intestinul subțire, lactaza, care ajută la digerarea lactozei (zahărul din lapte). Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea corpului de a digera lactoza scade”, spune dr. John Maratchi. În consecință, consumul de produse lactate (laptele, brânza și înghețata) va duce la balonare, gaze, flatulență și probleme ale stomacului.

4. Intoleranță la un anumit tip de alimente

Oamenii pot avea intoleranță și la alte alimente, care, de asemenea, le pot provoca gaze. „De exemplu, cei cu intoleranță la gluten se vor balona și vor avea gaze de fiecare datâ când mănâncă pâine sau alte produse făinoase.

5. Îndulcitorii artificiali pot provoca gaze și balonare

Dacă beți băuturi carbogaoase ”zero zahăr” sau cafea în care ați pus îndulcitori artificiali, acesta ar fi un motiv pentru care vă balonați. Sorbitolul, care se găsește în sucurile dietetice, nu este digerat bine de niciun om și reprezintă una dintre principalele cauze ale balonării.

6. Menstruația

Pentru femeile aflate la menstruație, nu mai este ceva neobișnuit să se baloneze înainte de venirea ciclului. Acest lucru, spune medicul, este cauzat de fluctuațiile hormonale. Potrivit unui studiu din 2021, 73% din femeile aflate la menstruație, fără antecedente de tulburări gastrointestinale, au spus că au avut cel puțin un simptom gastrointestinal înainte sau în timpul menstruației.

7. Mâncați prea repede

Dr Maratchi spune că, în timp ce înghițim mâncarea, înghițim și aer. „Aerul ajunge rapid în stomac și poate duce la gaze, balonare și indigestie”, explică acesta. De aceea, este mai mult decât sănătos să mâncăm încet, fără grabă, și să mestecăm foarte bine fiecare aliment.