Cresc, cu peste 70%, accizele pentru electricitate. Cresc, cu 14%, accizele la benzina cu plumb. Pentru pacura, taxa se va dubla, la fel ca si la carbune si la cocs. Acciza pentru tigarete va creste cu aproximativ 25%, la acoolul etilic cu 18%, iar pentru tuica produsa pentru consumul propriu se va plati o taxa de 275 de euro pe hectolitru, pentru o cantitate de peste 50 de litri.

Toate aceste masuri vor intra in vigoare la 1 iulie si sunt prezente intr-un proiect elaborat de Ministerul de Finante, care isi propune armonizarea accizelor cu legislatia Uniunii Europene.
Desi mai sunt doar trei luni pana atunci, romanii mai au multe de indurat. De cateva zile s-au scumpit cu 3,8% gazele naturale, fapt ce a antrenat un val imens de majorari de preturi. A crescut, sau urmeaza sa creasca, pretul la gigacalorie si electricitate. Totusi, cea mai mare problema a romanilor o reprezinta majorarea preturilor alimentelor.


Sunt aceste scumpiri justificate? Guvernantii sustin ca da. Opozitia sustine ca nu. Oricum, este clar, ne aflam intr-un cerc vicios, in care toata lumea are dreptate, dar singurul care are de pierdut este romanul de rand.


Cat de mult influenteaza Uniunea Europeana politica fiscala a Romaniei? Cat de multe masuri de acest fel isi permit guvernantii sa adopte? Pana unde va merge rabdarea oamenilor, care, cu salarii romanesti, sunt obligati sa plateasca taxe si preturi occidentale?


Raspunsurile la aceste intrebari le veti afla sambata, la Capital TV, singura emisiune care te face mai bogat.