Xi Jinping urmează să se întâlnească cu Viktor Orban

Președintele chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească cu premierul ungar Viktor Orban. Pe agenda discuțiilor se află subiecte precum conflictul din Ucraina și proiectele de infrastructură.

Această întâlnire marchează cea de-a treia etapă a turneului european al președintelui Xi Jinping, notează Reuters.

Xi Jinping a ajuns în Budapesta miercuri seara. Acesta se așteaptă să fie întâmpinat cu căldură într-o țară care reprezintă un partener important în ceea ce privește comerțul și investițiile, spre deosebire de alte state din UE care își diversifică relațiile și devin mai puțin dependente de a doua cea mai mare economie mondială.

Într-un articol publicat miercuri în cotidianul pro-guvernamental Magyar Nemzet, Xi a menționat că a „dezvoltat prietenii profunde” cu politicienii maghiari și a subliniat că Ungaria a fost „ținta numărul unu în regiunea Europei Centrale și de Est pentru investițiile chineze”.

Viktor Orban, Ungaria, Budapesta
Viktor Orban; SURSA FOTO: Facebook/Viktor Orban

China și Ungaria, a 75-a aniversare a relațiilor diplomatice

Ungaria și China, care marchează cea de-a 75-a aniversare a relațiilor diplomatice, se pregătesc să semneze între 16 și 18 noi acorduri de cooperare. Dintre acestea, unul ar putea include un proiect de infrastructură de amploare în cadrul masivului proiect Belt and Road al Chinei, a informat ministrul.

La fel ca și Serbia, Ungaria susține Inițiativa chineză „Belt and Road”. Acesta este un plan ambițios lansat acum un deceniu de Xi Jinping, cu speranța de a construi rețele globale de infrastructură și energie care să lege Asia de Africa și Europa.

Relația bilaterală depășește însă domeniul comerțului și al investițiilor. În februarie, China a oferit cooperare Ungariei în domeniul securității publice și al aplicării legii.

Relațiile politice s-au transformat în investiții

După ce a ajuns la putere în 2010, Orban a început să dezvolte legături strânse cu Beijing-ul. Aceste relații politice călduroase s-au transformat în investiții. Iar în ultimul deceniu, producătorii de baterii și vehicule electrice au început să-și mute producția în Ungaria.

Printre cei mai mari investitori se numără CATL, care construiește o fabrică de baterii în valoare de 7,3 miliarde de euro în Debrecen, și producătorul chinez de vehicule electrice BYD, care a anunțat că va construi prima sa fabrică europeană în sudul orașului Szeged la sfârșitul anului trecut.

Conform lui Tamas Matura, profesor asistent la Universitatea Corvinus, China și-a adus producția de baterii în Europa pentru a reduce costurile de transport și pentru că acestea sunt componente grele, motiv pentru care avea sens să le producă aproape de fabricile de automobile ale unor companii precum Daimler și BMW. Următorul pas este producerea de vehicule electrice chinezești în Ungaria, în contextul în care politicile protecționiste ale UE amenință expansiunea acestora.

„Acestea i-ar putea afecta mult mai puţin dacă sunt deja stabiliţi şi produc în interiorul UE”, a explicat el.