Majorarea capitalului social si metoda “back-to-back financing” – doua variante la care merita sa va ganditi

Desi in luna aprilie sunt “programate” primele declaratii de impozite, nivelul dobanzii deductibile fiscal pentru 2006 nu a fost inca stabilit. Cel mai probabil se va folosi la calculul impozitului pentru primul trimestru nivelul de 7%, ca anul trecut. In cele ce urmeaza va oferim si solutii pentru a evita durerile de cap cu dobanzile nedeductibile.




Ca sa putem vedea de ce este interesanta pentru o firma notiunea de “deductibilitate fiscala a dobanzii”, va trebui sa ne ocupam putin de modul in care face rost o firma de bani pentru a depasi un moment de criza.

Asadar, finantarea unei afaceri se poate face, in principal, prin doua cai: majorarea capitalului social sau prin imprumutarea societatii de catre asociat. “Finantarea se realizeaza extrabancar, in special prin imprumuturile asociatilor sau prin creditul comercial. In cazul in care in mod constant sunt necesare disponibilitati sporite, atunci poate fi necesara majorarea capitalului social sau contractarea unui credit bancar”, spune Justinian Cucu, consultant, Global Tax Management.
Datorita usurintei procedurii, finantarea prin intermediul imprumuturilor este regula preferata de catre intreprinzatori.



“Din punct de vedere operational, este mult mai usor ca actionarii/asociatii sa dea un imprumut firmei: se evita costuri cu avocatii, cu Registrul Comertului. Este si mult mai usor ca banii sa fie retrasi din firma, atunci cand aceasta nu mai are nevoie de ei. De asemenea, imprumutatorul incaseaza dobanda – castigul generat de imprumut, indiferent daca firma inregistreaza profit sau pierdere”, explica si Gabriel Sincu, Senior Tax Management, Haarmann Hemmelrath. Drept pentru care, Ministerul Finantelor incearca sa limiteze pe cat posibil aceste cazuri prin introducerea unor restrictii de deductibilitate fiscala a cheltuielilor cu dobanda. Codul fiscal prevede doua bariere: nivelul ratei dobanzii si gradul de indatorare.



Astfel, daca imprumuturile pentru care se aplica limitarea poarta dobanda mai mare decat cea stabilita de lege, ceea ce depaseste acest nivel este cheltuiala nedeductibila. Nivelul maxim pentru imprumuturile in lei este dobanda de referinta a BNR, cu mentiunea ca acest nivel nu a fost inca stabilit pentru acest an, asa cum am mai aratat. Gradul de indatorare se calculeaza ca raport intre media capitalurilor imprumutate si cea a capitalurilor proprii de la inceputul si sfarsitul perioadei pentru care se calculeaza impozitul pe profit. Daca gradul de indatorare este intre zero si trei, atunci cheltuielile cu dobanda sunt deductibile. “Altfel, acestea sunt nedeductibile, urmand a fi reportate in anii urmatori, fiind deductibile atunci cand gradul de indatorare o va permite”, spune Sincu.


Cea mai simpla solutie de evitare a problemelor cu cheltuielile nedeductibile este majorarea capitalului social, dar mai putem folosi si structura “back-to-back financing”. Adica: adevaratul imprumutator pune banii intr-un depozit la o banca pentru care primeste o dobanda agreata, iar banca acorda un imprumut firmei din Romania cu o dobanda egala cu cea platita catre adevaratul imprumutator, plus un comision. Desi aceasta operatiune presupune un cost, economiile rezultate din deductibilitatea fiscala a dobanzii pot fi substantiale. Atentie, insa! In unele tari, aceasta operatiune nu este permisa!