Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat că ţara sa este gata să înainteze spre crearea Uniunii economice eurasiatice înainte de 2015, dar că nu va grăbi artificial evoluţia evenimentelor.

‘Am făcut un pas important în crearea Uniunii economice eurasiatice – structură ce va determina, fără îndoială, viitorul statelor noastre’, a afirmat Dmitri Medvedev, într-o conferinţă comună de presă cu omologii din Belarus şi Kazahstan, Aleksandr Lukaşenko şi Nursultan Nazarbaev.
<object classid=”clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000″ width=”370″ height=”277″> <param name=”movie” value=”https://rt.com/s/swf/player.swf?config=https://rt.com/s/swf/config.xml&provider=http&file=https://rt.com/files/news/eurasian-union-eu-better-667/current-union-likely-join.flv&image=https://rt.com/s/img/001.jpg&abouttext=Russia%20Today&aboutlink=https://rt.com/&autostart=false” /> <embed src=”https://rt.com/s/swf/player.swf?config=https://rt.com/s/swf/config.xml&provider=http&file=https://rt.com/files/news/eurasian-union-eu-better-667/current-union-likely-join.flv&image=https://rt.com/s/img/001.jpg&abouttext=Russia%20Today&aboutlink=https://rt.com/&autostart=false” type=”application/x-shockwave-flash” allowfullscreen=”true” width=”370″ height=”277″></embed> </object>
În context, liderul de la Kremlin i-a mulţumit lui Lukaşenko pentru ‘eforturile foarte energice’ întreprinse pentru realizarea proceselor integraţioniste din spaţiul postsovietic, menite să impulsioneze cooperarea economică dintre state din regiune.

‘De la 1 ianuarie 2012, Comisia economică eurasiatică îşi va începe activitatea şi va intra în vigoare un pachet de acorduri internaţionale vizând spaţiul economic unic dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan. Statele noastre şi-au asumat responsabilitatea să înfăptuiască toate procedurile necesare până la sfârşitul acestui an pentru ca tratatul semnat astăzi (vineri – n.r.) să intre în vigoare’, a afirmat Dmitri Medvedev.
Citește și Vești de la ruși: Putin încearcă să refacă URSS Citește și Planul secret al lui Putin! Pregătiți-vă: URSS se întoarce Preşedintele rus a afirmat că părţile au convenit, în perspectivă, să-şi armonizeze politicile valutară şi macroeconomică.

‘Următoarea etapă este crearea, până în 2015, a Uniunii economice eurasiatice. Dacă se vor crea premisele, vom accelera procesul. Dar nu ne vom grăbi, nu vom face acţiuni inutile’, a spus Medvedev.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a ţinut să evidenţieze că proiectul Uniunii nu este unul impus de Rusia, că specialişti din fiecare dintre cele trei state au cântărit toate aceste aspecte şi au ajuns la concluzia că este o idee atractivă, ‘în avantajul tuturor celor trei state’.

‘Nu trebuie să ne temem (de formarea Uniunii eurasiatice – n.r.), fiindcă şi aşa am rămas în urmă – în jurul nostru sunt numai uniuni. (…) Nu trebuie să ne îndreptăţim faţă de UE, că UE nu se îndreptăţeşte faţă de noi că deţine puternice instrumente nu doar economice, dar şi militare’, a perorat Lukaşenko

El a dat asigurări că liderii celor trei state vor duce procesul integraţionist la bun sfârşit şi nu se vor limita la ‘simple discuţii’. Având în vedere că Medvedev a semnat demonstrativ, în cadrul conferinţei de presă, cererea de ratificare a tratatului adresată Dumei de stat din Rusia, Lukaşenko a promis să trimită şi el documentul spre ratificare în cel mai scurt timp.

Experţii consideră că ideea Uniunii Eurasiatice face parte din programul electoral al lui Vladimir Putin, care va candida la alegerile prezidenţiale din martie 2012, şi privesc cu scepticism realizarea acestui proiect.
Citește și Vești de la ruși: Putin încearcă să refacă URSS Citește și Planul secret al lui Putin! Pregătiți-vă: URSS se întoarce