Programul aprobat de Mircea Fechet este considerat unul dintre cele mai așteptate de către fermieri și le va permite acestora să achiziționeze tractoare și utilaje noi, într-un sistem de cofinanțare avantajos.

Mircea Fechet a semnat forma finală a Ghidului pentru Programul Rabla pentru Tractoare

Potrivit detaliilor oferite, fermierii vor putea beneficia de sprijin financiar pentru achiziționarea de tractoare în valoare de până la 55.000 de euro, cu o contribuție nerambursabilă cuprinsă între 65% și 80% din valoarea echipamentului. Astfel, valoarea maximă a finanțării care poate fi obținută ajunge la 44.000 de euro. Programul urmează să fie lansat în luna aprilie, într-o singură sesiune, iar fondurile necesare sunt asigurate din vânzarea certificatelor de gaze cu efect de seră.

„Chiar acum am semnat și trimit la Monitorul Oficial (MO), Ghidul pentru cele mai așteptat program al nostru – Rabla pentru Tractoare, acolo unde vom ajuta fermierii să achiziționeze tractoare de până la 55.000 de euro. Plătim de la 65% la 80% din valoarea echipamentului, asta înseamnă că vom putea primi maxim 44.000 de euro”, a transmis ministrul.

Ministrul a atras atenția asupra modului de înscriere în program, precizând că fermierii trebuie să se înscrie personal, direct în aplicația Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), și nu prin intermediul dealerilor de utilaje agricole. Totodată, participanții sunt sfătuiți să fie pregătiți și conectați online în momentul deschiderii sesiunii, pentru a se putea înregistra cu succes, având în vedere interesul ridicat.

„Așadar, nu uitați, trebuie să vă înscrieți direct în aplicația AFM, în curând, nu prin intermediul dealerilor. Atenție la cei binevoitori care vă garantează un loc în aplicație. Nu există așa ceva, trebuie să vă înscrieți, trebuie să vă asigurați că sunteți în fața calculatorului atunci când deschidem programul și sunt convins că veți beneficia de această finanțare. Am mărit la cinci ani perioada de monitorizare, ceea ce, spun eu, că este în interesul tuturor. Nu uitați că trebuie să predăm un vehicul uzat sau un tractor mai vechi”, a mai spus Mircea Fechet.

Mircea Fechet
SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet

Programul impune o serie de condiții specifice

De asemenea, programul impune o serie de condiții specifice. Fermierii trebuie să predea un vehicul uzat sau un tractor vechi pentru a putea beneficia de finanțare. Perioada de monitorizare a fost extinsă la cinci ani, o măsură considerată de autorități ca fiind în beneficiul tuturor celor implicați.

„Și vă mai dau astăzi o veste bună, au fost validate primele 822 de primării la Programul Rabla pentru Sobe, care începe și acela în curând”, a conchis ministrul.

Pe lângă anunțul privind Programul Rabla pentru Tractoare, în aceeași zi, marți – 15 aprilie, ministrul Mircea Fechet a oferit informații și despre un alt proiect important, Rabla pentru Sobe. În acest caz, au fost validate primele 822 de primării, iar lansarea programului este, de asemenea, iminentă.