În discursul său de învestitură, Poroşenko s-a angajat să menţină unitatea Ucrainei şi le-a cerut separatiştilor proruşi din estul ţării să renunţe la arme. De asemenea, el a declarat că peninsula Crimeea ''a fost, este şi va fi ucraineană''.

Poroşenko (48 de ani) este al cincilea preşedinte al Ucrainei după proclamarea independenţei acesteia în 1991. După demiterea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici în luna februarie, preşedinţia Ucrainei a fost asigurată temporar de către preşedintele parlamentului, Oleksandr Turcinov.

Devenit preşedinte al Ucrainei în urma alegerilor anticipate de la 25 mai, cu peste 54% din sufragii, Poroşenko îşi preia mandatul într-o perioadă dificilă, marcată de confruntări între forţele guvernamentale şi cele separatiste proruse în estul ţării, violenţe soldate cu cel puţin 180 de morţi începând de la 1 aprilie, potrivit unui bilanţ oficial.

La ceremonia din Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) sunt prezenţi numeroşi oficiali străini, precum preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, dar şi preşedinţii Germaniei, Poloniei şi României – Joachim Gauck, Bronislaw Komorowski şi Traian Băsescu.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a fost în mod explicit invitat, dar Moscova este reprezentată de ambasadorul rus la Kiev, Mihail Zurabov, care a fost retrimis în capitala ucraineană după ce fusese chemat în Rusia “pentru consultări” la sfârşitul lunii februarie, în contextul evenimentelor grave din Ucraina.

Sursa: Agerpres