George Yeo, fost ministru de Externe singaporez între anii 2004 – 2011, a declarat că Occidentul s-a obișnuit ca „dominația valorilor lor să fie una universală și, de asemenea, să-i judece pe ceilalți în funcție de propriile standarde. Dar lucrurile se schimbă”, a declarat Yeo în timpul unei conferințe organizate de Institutul ISEAS-Yusof Ishak din Singapore, potrivit Scmp.com.

Statelor Unite nu le plac o lume multipolară și se luptă să-i reziste

În timp ce ascensiunea Chinei a fost de neoprit, determinând țările să vadă Beijingul ca pe o provocare și chiar ca pe o amenințare tot mai mare, evoluțiile recente, inclusiv războiul din Ucraina, au arătat că alte puteri, precum India, au fost un „satelit al nimănui”.

„Statelor Unite nu le plac o lume multipolară și se luptă să-i reziste. Mă tem  este că se vor epuiza luptând pentru că vor eșua”, a spus el. Pe de altă parte,  China s-a confruntat întotdeauna cu influențe multiple datorită faptului că se învecinează cu multe state.

Până în anul 2050, unul din doi copii va fi musulman

Yeo a vorbit și despre faptul că o lume multipolară este inevitabilă, amintind estimări care sugerau că, până în anul 2050, unul din doi copii care se vor naște va fi musulman.

„Fie că ne place sau nu, lumea se va schimba, iar lumea multipolară este ineluctabilă. Deja s-a născut și crește”, a spus oficialul singaporez.

În loc să încere să-i reziste, ar fi mai bine ca SUA să ajute la cristalizarea unei lumi multipolare, deoarece Washingtonul ar fi, în mod natural, primul dintre egali, din diverse motive, inclusiv datorită puterii sale și a utilizării pe scară largă a limbii engleze, mai spune el.

„Cu cât SUA și Occidentul înțeleg mai repede acest lucru și lucrează pentru a-l modela, cu atât își vor păstra mai bine poziția”, a adăugat el.

Asia de Sud-Est va juca un rol important în trecerea la o lume multipolară

În trecerea lentă către o lume multipolară, Yeo susține că Asia de Sud-Est va juca un rol important și asta datorită modului în care țările din această regiune au demonstrat capacitatea de a gestiona tensiunile geopolitice.

La summitul G20 din noiembrie, de la Bali, țara gazdă, Indonezia, a trebuit să se ocupe de un „domeniu delicat”, cum a fost fost dorința SUA de a exclude Rusia de la forum, a menționat el. În plus, susține Yeo, Asia de Sud-Est are o istorie bogată și culturi diverse, care s-au conectat perfect cu lumea.

”Este vorba de acceptarea celor care nu sunt ca noi. Acest lucru ne oferă o poziție specială, pe măsură ce lumea intră într-o fază tulbure”, a spus fostul  ministru din Singapore.