Valul de praf saharian va rămâne în România și vineri, 1 martie

Joi, autoritățile naționale de mediu au comunicat că o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traversa teritoriul României. Fenomenul va dura până vineri seară.

Concentrațiile cele mai ridicate vor fi înregistrate în zonele vestice și sud-vestice ale țării.

Conform informațiilor furnizate, există posibilitatea de a înregistra creșteri ale concentrațiilor de particule în suspensie PM10 și PM2.5, începând de azi, 29 februarie. Totul va dura până mâine, 1 martie 2024, la ora 22:00.

Aceste creșteri sunt cauzate de o masă de aer ce provine din nordul Africii. Ea conține particule de praf saharian, aceasta traversând teritoriul României.

„Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) care aparţine Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi este gestionată de Agentia Natională pentru Protecţia Mediului (ANPM) ar putea înregistra creşteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5, începând de azi, 29 februarie şi până mâine, 1 martie 2024, ora 22.00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriului Romaniei”, a explicat ANPM, joi.

Vestul și sud-vestul României, cele mai grav afectate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a oferit mai multe informații. Se anticipează că cele mai ridicate concentrații de particule vor fi înregistrate în regiunile vestice și sud-vestice ale țării.

În aceste zone, particulele în suspensie vor fi asociate și cu fenomene de ploaie. Cu precădere în noaptea de 29 februarie spre 1 martie.

„Meteorologii susţin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentraţia acestora se va diminua semnificativ.

Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populaţia nu are motive să intre în panică.

În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitaţiile vor angrena o parte din praf, de aceea urmele care vor putea fi observate pe maşini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roşiatice”, potrivit lui Eugen Ioan Cozma, vicepreşedintele ANPM.

Conform comunicatului autorităților de mediu, rețeaua de stații din cadrul RNMCA efectuează monitorizarea continuă a calității aerului în întreaga Românie. În cazul oricărei depășiri semnificative a limitelor legale, se va face o notificare către populație.

În plus, conform declarațiilor Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, informațiile referitoare la nivelurile orare ale poluanților cum ar fi particulele în suspensie (PM10 și PM2.5), SO2, NOx și CO sunt disponibile pentru consultație publică permanentă pe site-ul www.calitateaer.ro.

Valul de praf saharian este un fenomen meteorologic în care particule fine de praf mineral, provenind în principal din deșertul Sahara din Africa de Nord, sunt ridicate în atmosferă și transportate pe distanțe lungi de către vânturi puternice. Acest praf poate călători pe distanțe mari și poate afecta țări sau regiuni aflate la distanță considerabilă de deșertul Sahara.

Atunci când ajunge în alte zone, praful saharian poate determina scăderea vizibilității, influențând calitatea aerului și producând efecte asupra sănătății umane și a mediului înconjurător.