Un nor de praf saharian ajunge peste România

Începând de joi, 29 februarie, și până vineri, 1 martie, un val de praf saharian va traversa țara noastră de la sud către nord. Persoanele care suferă de diferite afecțiuni pulmonare, cum ar fi astmul, ar putea să observe o intensificare a simptomelor.

În seara de joi, se va simți în sudul și sud-vestul țării un ușor val de praf saharian. Iar până vineri seara acesta va traversa mare parte din regiuni. Acest fenomen va afecta temporar calitatea aerului. Dar va aduce și apusuri spectaculoase de soare.

Vânturile fierbinți din Africa transportă de câteva ori pe an cantități extraordinare de nisip din Sahara pe continentul nostru. Finul prafului saharian face ca soarele să pară difuz. Uneori, cerul poate căpăta chiar o nuanță roșie strălucitoare. Atunci când plouă, praful este purtat la sol, creând ceea ce se numește „ploaie cu sânge”, lăsând pete gălbui pe suprafețe.

Particulele pot ajunge la 5-10 kilometri în atmosferă

Praful saharian este compus în mare parte din particule minerale extrem de mici. Aceste particule fine sunt atât de ușoare încât vânturile le poartă rapid. Și le transportă în straturile superioare ale troposferei. Astfel, ele pot ajunge la înălțimi cuprinse între 5 și 10 kilometri în atmosferă. Particulele se amestecă cu aerul și călătoresc pe distanțe mari în atmosfera Pământului sub formă de aerosoli. În absența vântului, aceste particule pot rămâne suspendate deasupra Africii de Nord timp de până la jumătate de an.

Culoarea galben-roșiatică a particulelor indică prezența predominantă a mineralelor care conțin fier în praful din Sahara. În plus, aceste particule conțin o varietate de oligoelemente, inclusiv fosfor, magneziu și calciu.

Radiația solară va fi atenuată

Praful din Sahara ajunge în Europa de câteva ori pe an. Asta are efecte și asupra condițiilor meteorologice. În timpul zilei, cerul este adesea acoperit de un strat fin de praf saharian, care, împreună cu ceața, atenuează radiația solară. Acest lucru poate duce la formarea unor nori înalți și poate schimba culoarea cerului de la albastru senin la nuanțe de albastru-gălbui sau chiar portocaliu.

Praful din Sahara poate acoperi o mare parte a cerului, reducând semnificativ radiația solară. În astfel de condiții meteorologice, modelele meteorologice pot avea dificultăți în a prognoza temperatura corect, deoarece radiația este adesea supraestimată. Aerul nu se poate încălzi atât de mult cum s-ar fi prevăzut inițial. În primăvară, este destul de comun ca prognozele de temperatură să fie greșite cu câteva grade. Atunci când în aer există o cantitate semnificativă de praf saharian, este recomandat să așteptați înainte de a vă spăla mașina sau de a curăța geamurile, deoarece pot apărea așa-numitele „ploi cu sânge”.

Deși termenul poate suna înfricoșător, ploaia cu sânge este de fapt rezultatul apei de ploaie amestecată cu praful saharian, care conferă o nuanță de roșu-maro. Petele de granule fine de nisip maro-gălbui de pe suprafețele netede se formează atunci când ploaia curăță aerul de particulele de praf.

Cu cât fluxul de praf saharian este mai intens, cu atât mai mult praf poate ajunge în Europa Centrală. Poluarea cu particule poate atinge niveluri ridicate. De la o concentrație de peste 100 de micrograme pe metru cub, praful deșertului poate irita căile respiratorii și poate agrava simptomele alergice.