Nokia joaca tare pe teren propriu. Compania finlandeza a amenintat autoritatile de la Helsinki cu relocarea afacerii, daca legislativul nu aproba un proiect de lege, prin care isi poate spiona proprii angajati. „Daca legea nu trece de Parlament, Nokia paraseste Finlanda” sustine cotidianul Helsingin Sanomat, care citeaza surse guvernamentale.

 

Situatia este delicata, in contextul in care gigantul Nokia santajeaza statul cu adoptatea unei legi ce incalca flagrant drepturile angajatilor, aspect pe care presa nu a intarziat sa il critice. Mai exact, este vorba de supravegherea postei electronice a angajatilor. Daca isi va gasi suficienti sustinatori, pe 24 februarie, legea ar putea trece de Parlament si apoi sa fie pusa in aplicare.

 

In mod surprinzator, ambele parti implicate neaga cu vehementa existenta unui conflict, desi amendamentul propus de Nokia a primit deja numele neoficial de „Lex Nokia”. Primul-ministru Matti Vanhanen declara ca nu este la curent cu vreo astfel de revendicare, in timp ce ministrul telecomunicatiilor sustine ca a aflat de un pseudo-conflict din presa cotidiana.

 

Daca Nokia isi face bagajele si pleaca, sterge din bugetul finlandez 1,3 miliarde de euro din contributii anuale si 16.000 de locuri de munca. Compania se apara sustinand ca este tinta unor actiuni de spionaj industrial, care, in economia concurentiala de astazi, pot face diferenta dintre profit si esec.

 

Proiectul de lege prevede ca Nokia sa poata urmari destinatarul postei electronice, data si ora trimiterii/primirii, expeditorul si dimensiunile atasamentelor, dar, teoretic nu si continutul unui mesaj. In trecut, grupul a mai tras cu ochiul in mail-urile angajatilor suspectati ca scurg informatii, care ar fi putut lucra pentru concurenta. Din lipsa de probe, insa, nu a fost inaintata nicio actiune in justitie, iar compania nu a fost sanctionata pentru aceste actiuni.

 

Sursa: Liberation