Nokia a deschis la sfârşitul anului trecut serviciul financiar mobil în India şi intenţiona să extindă Nokia Money pe unele pieţe emergente.

Serviciile financiare sunt văzute ca una din oportunităţile majore de afaceri în sectorul telefoniei mobile dar până acum a devenit o afacere importantă doar în Kenya şi Filipine, deoarece reglementările restrictive şi lipsa unui model de afaceri au redus şansele extinderii acestor servicii.

Nokia a anunţat un amplu proces de reorganizare, sub conducerea directorului general Stephen Elop, care a fost angajat în septembrie 2010 să redreseze compania finlandeză.

Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor’s a coborât în 2 martie, cu o treaptă, ratingul Nokia, din cauza dificultăţilor întâmpinate de compania finlandeză pe segmentul telefoanelor mobile inteligente (smartphones).

Standard and Poor’s a precizat că a decis să coboare ratingul Nokia la ‘BBB minus’ de la ‘BBB’, perspectiva asociată fiind una negativă, ceea ce reflectă posibilitatea unei noi retrogradări în următorii doi ani.

În 2011 Nokia a înregistrat pierderi nete de 1,2 miliarde de euro, dintre care 1,07 miliarde euro numai în ultimul trimestru, comparativ cu un profit net de 1,8 miliarde euro în 2010.

Compania a anunţat că îşi menţine obiectivul de a reduce costurile cu peste un miliard de euro până în 2013. Anul trecut, directorul general al companiei finlandeze, a dezvăluit un plan care prevede eliminarea a 3.500 de locuri de muncă.

Nokia a anunţat în 2011 închiderea fabricii de telefoane de la Jucu (România), decizie în urma căreia vor fi disponibilizaţi 2.200 de angajaţi.
SURSA: Agerpres